Podravka planira otkupiti više od 60.000 tona pšenice

19. lipnja 2019.

Foto: Podravka

Početak žetve pšenice Podravka je i ove godine najavila tradicionalnim stručnim skupom Dan polja pšenice, na kojem su se razmijenila iskustva i znanja o uzgoju i otkupu pšenice s okupljenim stručnjacima, znanstvenicima i proizvođačima.

Ove godine, kako je istaknuo Zdravko Dimač, direktor sektora Poljoprivreda, Podravka planira otkupiti rekordnu količinu pšenice, više od 60.000 tona.

"To je rezultat unaprjeđenja suradnje s domaćim kooperantima i braniteljskim zadrugama i u skladu je sa strateškim ciljem Podravke da 100 posto potrebne sirovine nabavlja s domaćih polja, kod onih poljoprivrednih kultura koje je moguće proizvesti u Hrvatskoj", rekao je Dimač. 

Podravka trenutno surađuje s oko 2500 kooperanata, a svoje kooperante prati financijskom i stručnom podrškom u cijelom procesu. Također, radi ostvarenja što boljih prinosa, na svojim pokusnim poljima provodi istraživanja na različitim sortama pšenice. Tako je i ove godine na proizvodnim površinama koje koristi za vlastitu poljoprivrednu proizvodnju postavljen sortni pokus s tridesetak sorti pšenice gotovo svih domaćih i stranih oplemenjivačkih programa prisutnih u Hrvatskoj.

Cilj je istraživanja i eksperimentalnog rada koji se provodi duži niz godina među postojećim sortama iznaći one, koje će uz primjenu suvremene tehnologije proizvodnje, svojim visokim prinosom zadovoljiti poljoprivredne proizvođače te istodobno prerađivačkoj industriji osigurati visokokvalitetnu sirovinu.

Govoreći o modelima ugovaranja i uvjetima otkupa pšenice, Zlatko Đelekovčan iz sektora Poljoprivrede istaknuo je kako Podravka cjenovno stimulira proizvođače pšenice I. i II. klase jer su zahtjevi za kvalitetom iz godine u godinu sve veći. Također, Podravka sudjeluje u dijelu transportnih troškova udaljenih proizvođača. 

Svjetlana Matotan iz sektora Poljoprivreda govorila je o prinosima i kvaliteti aktualnog sortimenta pšenice, dok je David Gluhić s Veleučilišta Rijeka, Poljoprivredni odjel Poreč, govorio o ispravnoj gnojidbi kao veoma važnoj agrotehničkoj mjeri prijeko potrebnoj za ostvarivanje visokih prinosa i kvalitete zrna pšenice. Stručni skup završio je predstavljanjem oplemenjivačkih programa na pšenici i obilaskom pokusnih polja.

P.hr/I.G