Podizanje kreditnog rejtinga pomoći će privući investitore uz bolje uvjete zaduživanja

28. lipnja 2022.

Goran Šaravanja / Foto:HGK

"Činjenica da je Moody's signalizirao podizanje kreditnog rejtinga na investicijski za Hrvatsku na temelju ulaska u eurozonu - vrlo je dobra vijest za nas, posebno zato što smo percipirani kao sigurnija zemlja za ulaganje, što će se odraziti na cijenu zaduživanja te osigurati povoljnije i konkuretnije kamate na kredite od zemalja koje taj rejting još nisu ostvarile", komentirao je glavni ekonomist HGK Goran Šaravanja najavu jedne od triju najvećih agencija za dodjelu kreditnog rejtinga.

Šaravanja ističe da ovu najavu treba gledati u širem kontekstu, a to su i ulazak Hrvatske u eurozonu, za što trebamo pričekati službenu odluku 12. srpnja, kao i sve snažnija podrška koju dobivamo u nastojanjima da početkom sljedeće godine uđemo u šengenski prostor.

"Eurozona i Schengen eliminiraju mnoge rizike. Schengen pojednostavnjuje robnu razmjenu, protok ljudi, čini naše granične županije pristupačnijima investitorima iz zemalja Schengena blizu Hrvatske te naše gospodarstvo konkurentnijim u usporedbi s nama usporedivim zemljama i onima u okružju. Vidjeli smo i na ovogodišnjoj IMD ljestvici konkurentnosti da smo prvi put ostvarili bolji rezultat od nekih od njih te je ovo dobar korak za daljnji rast našega gospodarstva u europskom okružju", ističe Šaravanja navodeći primjer Italije koja se naslanja na neke naše županije.

"Italija je jedan od najvećih izvoznika u EU i nama važan trgovinski partner. Smanjen trošak poslovanja s Hrvatskom potencijalno čini dijelove Hrvatske atraktivnijima za ulagače, pogotovo Istru te ostale slabije razvijene krajeve zemlje kojima su potrebna značajnija ulaganja za brži socioekonomski razvoj", navodi glavni ekonomist HGK.

"Hrvatska će uz navedene faktore", zaključuje Šaravanja, "definitivno imati niži trošak zaduživanja nego što bi bio slučaj da ne ulazimo u eurozonu i da ne dobivamo podršku za ulazak u Schengen, što je u konačnici i dovelo do najave iz Moody'sa."

P.hr