Početak žetve za tjedan dana, očekuje se dobra cijena

24. lipnja 2020.

Foto: Shutterstock

U Hrvatskoj je ove godine pšenicom zasijano 138 tisuća hektara, a slijedi ječam na 57 tisuća hektara. Očekivani prinos za ove dvije kulture jest 750 tisuća tona pšenice i 270 tisuća tona ječma. Oko 38 tisuća hektara zasijano je uljanom repicom, a očekivani prinos je oko 100 tisuća tona.

Pomoćnik ministrice poljoprivrede Krunoslav Karalić rekao je kako očekuje vrlo dobru žetvu ozimih kultura, a njegovo mišljenje dijele i tvrtke proizvođači i otkupljivači, koje najavljuju dobre otkupne cijene, dok se početak žetve očekuje za tjedan dana

"S obzirom na očekivane prinose tih kultura koji su gotovo dvostruko viši od tih potreba, Hrvatska će imati dovoljno za domaće potrebe", rekao je Karalić.

Član Uprave tvrtke tvrtke Žito Josip Bičvić rekao je kako ta tvrtka u ovogodišnju žetvu ulazi s oko 350 tisuća tona skladišnih kapaciteta i planira otkupiti oko 200 tisuća tona pšenice, 40 tisuća tona uljane repice i 20 tisuća tona ječma.

Direktor Ratarstva Belje plus Krešimir Grgić ocijenio je kako je iza nas klimatski vrlo specifična godina u kojoj je bilo mnogo izazova zbog suše i kasnih mrazeva što je bilo razlogom prilične zabrinutosti.

"Situacija se nasreću popravila, došlo je povoljno klimatsko razdoblje što nam daje razloga za optimizam te očekujemo dobru žetvu. Očekujemo da ćemo iz vlastite proizvodnje proizvesti oko 24 tisuće tona pšenice", rekao je Grgić, dok je član Uprave tvrtke Granolio Drago Šurina najavio kako će ta tvrtka svu pšenicu koju otkupi platiti u što kraćim rokovima.

"Smatramo da naši proizvođači neće imati problema s plasmanom te da će sva pšenica završiti ili u silosima ili će biti odmah prodana. Osluškujemo tržišta okolnih zemalja, Mađarske i Srbije. U Srbiji su najavili cijenu od 93 lipe po kilogramu, no to nije relevantno jer će veći dio pšenice ići u izvoz u Italiju te smatramo da će talijanski kupci odrediti kolika će biti cijena kod nas, a očekujem da će ona biti prosječno visoka", dodao je Šurina.

Hina/P.hr