Počeo prijelaz na DVB-T2 emitiranje televizije

10. rujna 2019.

Foto: Pixabay

Odašiljači i veze izvijestili su da je krajem prošloga tjedna pokrenuto odašiljanje televizijskih programa u HD rezoluciji s odašiljača Sljeme u novom, tzv. M2 multipleksu u DVB-T2 sustavu s HEVC standardom kodiranja videosignala, čime je započeo prijelaz odašiljanja s DVB-T na novi DVB-T2 sustav.

Istovremeno odašiljanje postojećeg DVB-T i novog DVB-T2 sustava predviđa do polovine 2020. godine kada, prema trenutnim planovima, proces završava gašenjem starog DVB-T sustava. "U skladu s time, građanima ostaje dovoljno vremena za prilagodbu na novi sustav prijama TV signala", navode iz OiV-a. 

Uz bolju sliku u HD rezoluciji, zahvaljujući novom DVB-T2 sustavu i odabranim parametrima mreža, signal će biti jači i njime će se kvalitetnije pokriti više stanovništva, a također će se izjednačiti kvaliteta pokrivanja 3. i 4. HRT-ovog programa te programa RTL2 te Doma TV iz sadašnjeg multipleksa B, s pokrivanjem kao što imaju primarni kanali HRT1, HRT2, RTL i Nova TV jer će svi biti u jednom multipleksu - novom M1, navodi se dalje u priopćenju. 

Građani će trebati, ako već nemaju, najkasnije do 1. srpnja 2020. godine nabaviti prijamnik koji može primati DVB-T2/HEVC signal. Novi prijamnik mogu kupiti i spojiti na postojeći TV prijamnik ili kupiti novi televizor s ugrađenim DVB-T2 biračem kanala i HEVC videodekoderom. Takvi prijamnici već su nekoliko godina u prodaji i sve češće su zastupljeni, osobito nakon objave HAKOM-ove preporuke iz 2017. godine, stoji u priopćenju. 

Početak odašiljanja s objekta Sveta Nedelja i Zagreb – Prisavlje 3 planiran je do kraja listopada, a s ostalih objekata najkasnije do 15. studenoga 2019. godine. Nakon puštanja u rad svih objekata za mrežu multipleksa M2 do sredine studenoga 2019. godine, HD signal trebao bi biti dostupan za 97 posto stanovništva Hrvatske. Nakon prelaska na novi sustav, sredinom iduće godine signalom multipleksa M1 bit će pokriveno više od 99 posto stanovnika. Nakladnici u znatnoj mjeri već imaju programski sadržaj u HD rezoluciji i oni će biti spremni ponuditi signale u novom formatu za odašiljanje, kažu u OiV-u. 

Građanima savjetuju da kod kupnje novih prijamnika, televizora ili set-top-boxa, obvezno obrate pažnju na mogućnost prijama DVB-T2 signala sa standardom kodiranja h.265/HEVC. Kako ističu, takvi su već sad dostupni u trgovinama, no još se nađe i onih koji to nisu i koji su češće na akcijama. 

P.hr/Hina