Počela proizvodnja hrvatskih eurokovanica

18. srpnja 2022.

Foto: HNB

U Hrvatskoj kovnici novca u Svetoj Nedelji započela je proizvodnja hrvatskih eurokovanica, a na svečanom obilježavanju početka proizvodnje bili su premijer Andrej Plenković i guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić.

Nakon što je prošli tjedan Vijeće Europske unije donijelo formalnu odluku o ulasku Hrvatske u europodručje 1. siječnja 2023., proizvodnja hrvatskih eurokovanica početak je ključne aktivnosti za realizaciju uvođenja eura i zamjene gotovog novca.

Pravodobna izrada i predisporuka potrebnih količina hrvatskih eurokovanica bankama, kako bi one kasnije bile u mogućnosti posredno predopskrbiti poslovne subjekte poput trgovina i restorana, važan je korak u procesu zamjene gotovog novca, koji će osigurati da građani bez poteškoća plaćaju u kovanicama nove novčane jedinice od prvog dana uvođenja eura.

Da bi se ti ciljevi postigli, Hrvatska narodna banka za potrebe predopskrbe banaka kovanim novcem eura pripremit će oko 3.700 tona eurokovanica (težina približno jednaka težini 88 novih zagrebačkih tramvaja ili 94 suvremena putnička zrakoplova kojima se služi zrakoplovna kompanija Croatia Airlines), a kovnica novca će, u iznimno kratkom razdoblju od nepunih šest mjeseci, morati izraditi veći dio te količine eurokovanica.

"Danas, gotovo 30 godina od svog osnutka, Hrvatska kovnica novca kovat će hrvatske eurokovanice i na taj način, uz promociju hrvatskih simbola u cijeloj Europi, sudjelovati u povijesnom procesu u kojem Hrvatska ulazi u klub najrazvijenijih država članica Europske unije, na korist naših građana i gospodarstva”, rekao je premijer Plenković u povodu svečanog obilježavanja početka proizvodnje hrvatskih eurokovanica.

Hrvatske eurokovanice Foto: HNB

Odlučeno je da je na hrvatskim kovanicama na podlozi šahovnica, da je na dva eura karta Hrvatske, na jednom euru hrvatska kuna, na 50, 20 i 10 centi Nikola Tesla te na 5, 2 i 1 centu dva slova na glagoljici HR, dok na obodu kovanice od dva eura piše "O lijepa, o draga, o slatka slobodo".

"Uvođenje eura, uz sve svoje aspekte, velik je i logistički pothvat čijim se uspješnim provođenjem osigurava opskrba gotovim novcem eura i nesmetano odvijanje platnog prometa u zemlji. Zamjena gotovog novca vrlo je važan događaj za svaku državu i njezin monetarni sustav i mogu ustvrditi da je to jedan od trenutno logistički najsloženijih projekata u Hrvatskoj. Ovim bih putem zahvalio građanima i svima uključenima u odabir nacionalnih motiva i njihove izvedbe na kovanicama eura, kao i svima koji sudjeluju u sadašnjoj važnoj logističkoj operaciji", rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić.

 

 

 

P.hr/I.G.