U poslovnoj zoni Sjever 2 gradi se tvornica aviodijelova

13. siječnja 2021.

Foto: Facebook Sanja Borovec

Austrijski dobavljač za zrakoplovnu industriju FACC u poslovnoj zoni Sjever 2 počeo je gradnju tvornice u kojoj će se proizvoditi dijelovi za zrakoplove. Investicija u pogone u Jakovlju, nedaleko od Zagreba, vrijedna je 33 milijuna eura, a u njima će posao pronaći 450 radnika.

"Sa zadovoljstvom vas obavještavam da je početkom prosinca 2020. godine austrijska aeronautička tvrtka FACC u Poduzetničkoj zoni Jakovlje započela s radovima na izgradnji tvornice u kojoj će se proizvoditi dijelovi za najpoznatije svjetske zrakoplove. Kompanija FACC globalni je lider u području avioindustrije što, među ostalim, dokazuje činjenica da svake sekunde polijeće jedan zrakoplov koji se koristi njihovom tehnologijom ili dijelovima", objavila je na Facebooku Sanja Borovec, načelnica Općine Jakovlje.

Investicija od 33 milijuna eura i radna mjesta za 450 radnika

Investicija austrijske tvrtke vrijedna je 33 milijuna eura. Prema planovima FACC-a, u prvoj fazi u tvornici u Jakovlju zaposlit će se 450 ljudi.

"Veseli nas početak izgradnje tvornice aviodijelova u našoj općini jer to znači osiguranje radnih mjesta našim mještanima, bolju egzistenciju, ali i vjetar u leđa za daljnji gospodarski razvoj našeg Jakovlja", kaže Borovec ističući da će dolazak velikog poduzetnika utjecati na sve segmente života na području ove općine.

FAC tvornica Jakovlje

Foto: Facebook Sanja Borovec

Lokacija u Jakovlju izabrana je među konkurencijom lokacija iz Bugarske, Rumunjske, Slovačke, Poljske i Kine. Prema izjavama zastupnika FACC-a, za Hrvatsku su se odlučili zbog dostupnosti obrazovanih stručnjaka koji će raditi u proizvodnji aviodijelova za putničke kabine prometnih i poslovnih zrakoplova.

Treba spomenuti da FACC već posluje s hrvatskim dobavljačima, među kojima je i tvrtka Enikon Aerospace, specijalizirana za obradu površina, lakiranje i proizvodnju komponenata.

Investicija austrijske tvrtke znači osiguranje radnih mjesta stanovnicima Jakovlja, Zagrebačke županije, ali i šire. Načelnica Borovec najavila je nove investicije.

Sanja Borovec

Foto: Sanja Borovec / Facebook

"Smatram da je dolazak ovakvog investitora vrlo važan za privlačenje ostalih investitora u Jakovlje, što se pokazalo točnim jer 2021. godine u poslovne zone Općine Jakovlje dolaze dva nova investitora", objavila je Borovec ne navodeći o kome se radi.

P.hr/I.B.