Pobjedom Brasserie on 7 završio Split Gourmet Expo

14. listopada 2019.

Foto: Split Gourmet Expo

Split Gourmet Expo, izložba splitskih restorana, konoba i hotela po treći put održana je u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija na splitskoj Rivi. Među sedam vrhunskih restorana pobjedu je odnio Brasserie on 7, objekt koji je oduševio žiri u sastavu: Hrvoje Zirojević, Marija Lulić, Antun Nišević i Goran Staničić. Na Rivi bio je postavljen izložbeni stol, a svaki od objekata sudionika izložio je po tri slijeda: hladno predjelo, glavno jelo te desert, kojima se predstavio vrh njihove ponude. Nastupili su još hotel Park, restoran Da Mar zdravstvenog Marvie hotela, Diocletian's Wine House, Portofino, trattoria Bajamont i konoba Dujkin dvor.

gourmet expo

Pobjednička ekipa Brasserie on 7 predstavila se terinom guščje jetre za predjelo za koju su osvojili zlato, popečenom tunom s kvinojom te šalšom verde, a za desert imali su tart od limuna. Pobijedili su na osnovi ukupnog broja bodova, a žiri je na manifestaciji bodovao okus, izgled i originalnost jela. Dodajmo da će restoran biti i ambasador splitske gastroscene naredne godine.

U kategoriji glavnog jela briljirao je Portofino, restoran u kojem kuha Marko Đurašević, jedan od najinovativnijih kuhara u Splitu, s dugim stažom u Španjolskoj gdje je iskustva stjecao i u restoranima ovjenčanima Michelinovim zvjezdicama. Đurašević je sa svojim timom osvojio zlato za najbolje jelo, a radilo se o pašticadi od jadranske kali tune. Bila je tu potrbušina od tune s emulzijom od fermentiranog češnjaka, hrskavim keljem, bademima i lješnjacima, goveđim umakom i ekstradjevičanskim maslinovim uljem.

Na Split Gourmet Expou najboljim je desertom proglašen desert Diocletian's Wine Housea, a radilo se o originalnoj slastici: splitskim kanelonima od smokava, punjenim kremom od mendula i viških limuna.

"Fasciniralo me to što je sve 'za skalu' bilo bolje nego lani. Nevjerojatno je koliko su truda timovi uložili da unaprijede svoju ponudu i pokažu na Rivi što ih izdvaja od drugih. Tome je dosta pridonio i povratak naših kuhara iz inozemstva ili iz brodskih kuhinja gdje su stekli nova iskustva koja su danas prenijeli. Vidi se da se dosta ulaže u sebe educiranjem i oblikovanjem pristupa poslu",  kazao je poznati trogirski chef i član žirija Antun Nišević, specijalist majstor i predavač na kuharskim akademijama.

gourmet

Nakon žirijeva kušanja delicija, priliku su dobili i građani te turisti koji su se zatekli na Rivi.

 "Natjecatelji su rabili najbolje namirnice, iznimno zahtjevne tehnike i najatraktivnije načine posluživanja kako bi pokazali koliko može biti lijepa, privlačna i inspirativna gastroscena Splita. Uz to, sudionici su razmjenjivali recepture i iskustva, što inače i nemaju gdje osim na ovakvim manifestacijama", dodala je Alma Harašić Bremec iz udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija.

Jozo Vrdoljak