Po efikasnosti naplate PDV-a Hrvatska u samom vrhu EU-a

14. rujna 2020.

Foto: Pixabay

Prema podacima Europske komisije, razlike između očekivanih i stvarno prikupljenih sredstava od poreza na dodanu vrijednost u zemljama članicama Europske unije, unatoč umjerenom smanjenju, i dalje su velike, a Hrvatska je među zemljama u kojoj je ta razlika najmanja. Naime, podaci za 2018. godinu govore kako su zemlje članice izgubile oko 140 milijardi eura očekivanih prihoda od PDV-a. 

"Brojke pokazuju kako napori na ukidanju mogućnosti za prijevaru i utaju PDV-a ostvaruju postupan napredak - ali i da je preostalo još dosta posla. Pandemija koronavirusa dramatično je izmijenila gospodarske izglede EU-a i spremna je nanijeti ozbiljan udarac i prihodima od PDV-a. U ovom trenutku više nego ikada zemlje EU-a jednostavno si ne mogu priuštiti takve gubitke. Stoga moramo učiniti više na ponovnoj odlučnosti u borbi protiv prijevara povezanih s PDV-om, istodobno pojednostavnjujući postupke i poboljšavajući prekograničnu suradnju", izjavio je povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

Još uvijek iznimno visok jaz

Velike su razlike među zemljama članicama. Najveća razlika očekivanih od stvarno prikupljenih sredstava putem PDV-a ima Rumunjska 33,8 posto, a slijede Grčka 30,1 posto te Litva 25,9 posto. Najmanje razlike imaju Švedska 0,7 posto, Hrvatska 3,5 posto i Finska 3,6 posto. U apsolutnim iznosima najveće gubitke ima Italija, 35,4 milijarde eura, Velika Britanija 23,5 milijarde i Njemačka 22 milijarde.  

Hrvatska je prikupila 252 milijuna eura manje od očekivanih prihoda od PDV-a u 2018. godini.

Iako još uvijek iznimno visok, ukupni "jaz u PDV-u”, odnosno razlika između očekivanih i stvarno prikupljenih prihoda u državama članicama EU-a, posljednjih se godina neznatno poboljšala. Međutim, brojke Europske komisije za 2020. predviđaju promjenu tog trenda, s potencijalnim gubitkom od 164 milijarde eura, i to zbog učinaka pandemije koronavirusa na gospodarstvo.

Komisija ponovno naglašava potrebu za sveobuhvatnom reformom pravila EU-a o PDV-u kako bi se onemogućile prijevare u vezi s PDV-om i pojačala suradnja među državama članicama u promicanju njegove naplate, uz istodobnu zaštitu zakonitog poslovanja.

 

Hina/P.hr