Pliva i E.ON u Savskom Marofu predstavili trenutno najjaču solarnu elektranu u RH

18. svibnja 2023.

Foto: Pixabay

Pliva i E.ON pustili su u rad solarnu elektranu u Savskom Marofu na Plivinoj proizvodnoj lokaciji, za koju su naglasili da je trenutno najjača u Hrvatskoj s instaliranom snagom 9,71 megavata, a podmirivat će 30 posto Plivinih godišnjih potreba za energijom na toj lokaciji.

Na tom su zajedničkom projektu Pliva i E.ON radili posljednjih godinu dana. Elektrana je izgrađena i već prije puštena u rad te priključena na sustav HEP-a, a iako ni s jedne strane nisu naveli iznos te investicije, rekli su da je "financirana ugovorom o kupoprodaji energije, odnosno ugovorom tipa PPA (Power Purchasing Agreement)”.

Elektrana se prostire na 60.000 četvornih metara, po čemu nije najveća u Hrvatskoj, ali je trenutno najjača po instaliranoj snazi u više od 17.800 solarnih panela.

"U izgradnji elektrane rabljene su najmodernije solarne tehnologije i Plivi će godišnje donijeti uštede energije veće od 20 posto", istaknuo je predsjednik Uprave Plive Hrvatska Mihael Furjan naglasivši da je to važan dio njihove strategije održivog i zelenog poslovanja te da su sretni što time pridonose i ostvarivanju ESG (održivih) ciljeva i Hrvatske i u EU.

"Pliva se već koristi obnovljivim izvorima energije i reciklira sve što može u proizvodnji, ali ovo je velik dan i uspjeh za nas. Hvala E.ON-u na suradnji, a posebice jer na lokaciji Savski Marof trebamo puno energije. Vjerujemo da ćemo takvim i sličnim ulaganjima, kao i naša matična Teva, i prije 2030. smanjiti ugljični otisak za trećinu", poručila je voditeljica lokacije Plive u Savskom Marofu Romana Šantar.

Iznijela je da su Teva i Pliva jake u proizvodnji generičkih lijekova koje u svijetu rabi više od 200 milijuna ljudi na 60 tržišta.

Prihod Teve u 2022. iznosio je 15 milijardi američkih dolara, u svijetu je zapošljavala 37.000 ljudi, od kojih 2800 u Plivi, za koju nisu naveli prihode za 2022., ali su rekli da je trend pozitivan.

Suradnjom s Plivom jako je zadovoljan i predsjednik Uprave E.ON-a Hrvatska Andreas Roring, koji je svima zahvalio i čestitao na poslu dodavši da djeluju na 15 tržišta, među kojima je i Hrvatska.

"Zadovoljni smo što i kupci u Hrvatskoj sve više prepoznaju  potrebu za ulaganja u energetiku, solari su veliki potencijal i budućnost, a pridonose ne samo održivosti nego i uštedama te većoj zaštićenosti od tržišnog rasta cijena energije. Vjerujemo da će tako i Pliva sada biti zaštićenija od toga", kazao je Roring.

Ocijenio je, kao i direktor sektora u E.ON-u Hrvatska te njihove tvrtke E.ON Solar (koja je sudjelovala u izgradnji) Vedran Belamarić, da je suradnja s HEP-om bila dobra te vjeruju da će to biti poticaj i drugim kompanijama u Hrvatskoj, u kojoj je trenutno, dodao je Belamarić, ukupno instaliranih 200 MW u solarnim elektranama.

"To još nije dovoljno, može se i mnogo više, ali potrebno je više investicija, više digitalizacije te ubrzati i bolje objasniti procedure za brže puštanje solarnih elektrana u rad", smatra Belamarić.

Kazao je i da je E.ON-u Plivina solarna elektrana stota u Hrvatskoj te da rade na još 70-ak, a to planiraju i nastaviti, s time da trenutno imaju oko 35 do 40 posto tog tržišta u Hrvatskoj.

Na svečanosti u Savskom Marofu bili su i predstavnici lokalnih vlasti, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Gary Koren te eurozastupnik Tomislav Sokol.