Plina će biti dovoljno, ali bit će problema s prelaskom s tržišne na javnu uslugu

19. rujna 2022.

Foto: Shutterstock

Plina će biti dovoljno za sve, no neki tehnički problemi mogli bi se javiti za one koji prelaze iz tržišnog dijela usluge opskrbe plinom na obvezu javne usluge, rekao je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ivo Milatić, nakon sastanka s opskrbljivačima plinom koji su u obvezi javne usluge.

"Kad su u pitanju kućanstva u Hrvatskoj u obvezi javne usluge te oni koji su u tržišnom dijelu a žele se prebaciti na obvezu javne usluge, za sva ta kućanstva opskrbljivači su garantirali da imaju ugovoren plin i da će opskrba ići bez problema", naglasio je državni tajnik.

Milatić je upozorio sve hrvatske građane, koji su odlučili da iz tržišnog dijela opskrbe plinom pređu u opskrbu plinom kao javnom uslugom, da tu ima stanovitih tehničkih problema. Problem je nastao, rekao je, jer ima možda i 100-tinjak tisuća takvih zahtjeva.

Postoji mogućnost da prođe vrijeme prije no što građani dobiju prvi račun

Sva brojila, istaknuo je, morat će biti očitana do kraja ovog mjeseca i svim građanima koji žele prijeći iz tržišne na jeftiniju uslugu u obvezi javne usluge mora se omogućiti da se to dogodi s 1. listopada ove godine.

Sam taj prijelaz, međutim, tehnički bi mogao trajati duže - s obzirom na to da je, naveo je, tehnički to teško izvesti jer se mora obraditi od 70.000 do 100.000 zahtjeva. Postoji, dakle, mogućnost da prođe neko vrijeme dok građani ne dobiju prvi račun.

"Tražili smo danas od HERA-e, opskrbljivača i distributera da to do kraja tjedna javno i jasno iskomuniciraju s hrvatskim građanstvom", kazao je Milatić.

Najviše takvih zahtjeva doći će u GP Zagreb Opskrbu jer od spomenutih 100-tinjak tisuća vrlo je izvjesno da će 70-ak tisuća doći u GP Zagreb Opskrbu. 

"Svi građani imaju pravo na opskrbu u javnoj usluzi. Ako su bili u tržišnoj usluzi, mogu se prebaciti na opskrbu u javnoj usluzi, a ako se dogodi da netko od opskrbljivača zapadne u problem, postoji tvrtka HEP Plin koja je zajamčeni opskrbljivač i koja bi opet preuzela opskrbu tih istih građana", rekao je Milatić. 

GP Zagreb Opskrba, dodao je, u stanju je primiti toliko novih korisnika, a mora primiti sve koji se jave za uslugu javne opskrbe pa će građani svoj plin imati po cijeni koja je garantirana do 1. travnja iduće godine.

Upitan koja je sudbina Upravnog vijeća HERA-e, kazao je da je zaključak o tome u nadležnosti saborskog Odbora za gospodarstvo koji je jasno HERA-u pozvao na odgovornost, dakle, njihovo Upravno vijeće. 

Na pitanje je li HERA mogla uočiti da se Plinara istočne Slavonije registrirala za preprodaju plina, odgovorio je da je to HERA mogla vidjeti jer im je te podatke dostavio HROTE. 

"HERA je morala voditi računa o tome tko ima dozvolu za opskrbu, a tko za trgovinu, i nije normalno reći da je opskrba isto što i trgovina", naveo je Milatić. 

Naglasio je i da su hrvatski članovi Uprave INA-e već trebali ponuditi ostavke kao moralni čin, a što, istaknuo je, dovoljno govori o njima kao ljudima, pogotovo stoga što su imali plaće više od premijerske.

Dodao je i da će Vlada sigurno ići u smjeru da se astronomski iznosi za njihove otpremnine, a riječ je, navodno, o ukupno četiri milijuna kuna, ne isplate u tolikom obujmu.  

Hina/P.hr