I tvrtke do 10 zaposlenih mogu koristiti mjeru skraćenoga radnog vremena

29. lipnja 2020.

Foto: Vlada RH / Twitter

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović na konferenciji za novinare iznijeli su rezultate o mjerama potpore za očuvanje radnih mjesta tijekom krize izazvane pandemijom koronavirusa. 

Plenković je najavio nastavak potpore za lipanj, i to onim sektorima koji ne mogu nastaviti poslovanje, a pad prihoda im je veći od 50 posto.

"Mjera za lipanj obuhvatit će 15 tisuća radnika i bit će isplaćeno 280 milijuna kuna", rekao je premijer te se pohvalio da je broj zaposlenih danas veći nego prije početka krize za 2234 osiguranika.

Najavio je i mjere koje se odnose na skraćeno radno vrijeme, samozapošljavanje i pomoć mikropoduzetnicima u borbi protiv posljedica pandemije.

Mjeru skraćenoga radnog vremena mogu koristiti poslodavci s minimalno 10 zaposlenih, s planiranim padom od najmanje 20 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, uz dokaz otežanog poslovanja. Poslodavci u prerađivačkoj industriji mogu dobiti potporu i s manjim padom ako mogu dokazati otežano poslovanje.

Riječ je o 2.000 kuna po radniku, a uvjet je da se ugovor o radu ne smije otkazati najmanje 30 dana od dana prestanka korištenju potpore. Mjera će se provoditi do kraja godine.

Primijenit će se i mjera za očuvanje radnih mjesta kod mikropoduzetnika koji zapošljavaju do devet radnika, po istom modelu, također s iznosom do 2.000 kuna.

Korisnici mjere za učuvanje radnih mjesta u iznosu od 4.000 kuna ne mogu koristiti mjeru skraćenoga radnog vremena. Potporu je moguće koristiti za najmanje 10 posto radnika uz uvjet da su bili zaposleni do 31. svibnja. Te mjere još mora danas usvojiti Upravno vijeće HZZ-a.

Reaktiviraju se mjere aktivnog samozapošljavanja

Od 1. srpnja reaktiviraju se mjere aktivnog samozapošljavanja, koje su stavljene izvan snage od početka pandemije, poput potpore za zapošljavanje, potpore za usavršavanje, potpore za samozapošljavanje, obrazovanje i osposobljavanje te javni rad.  Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, rekao je kako su dosadašnje mjere provedene izrazito uspješno, a obećao je da će HZZ biti jednako učinkovit i u provođenju budućih mjera.

" Kriza nas je natjerala da preispitamo određene mjere za poticanje zapošljavanja i pronađu bolje modalitete, pa i uvođenje drugačijih kriterija za samozapošljavanje", istaknuo je Aladrović, ne specificirajući koji su to kriteriji.

 

 

 

P.hr/I.G.