Od 1. ožujka otvaraju se terase i dopuštaju treninzi u zatvorenom

25. veljače 2021.

Foto: Shutterstock

"Nakon što su brojevi novozaraženih deset tjedana zaredom bili u padu, ovaj tjedan bilježimo rast od oko 26 posto. Zasad je prerano govoriti o mogućim uzrocima, ali unatoč tome, Hrvatska uz Dansku trenutno ima najmanju tjednu incidenciju u EU. Dobro je da je smanjen broj ljudi u izolaciji i broj preminulih, situacija je bolja, ali zahtijeva oprez", kazao je premijer Andrej Plenković na 45. sjedici Vlade na kojoj se raspravljalo o stanju u vezi s pandemijom koronavirusa i potresom.

Plenković je rekao da su naši tjedni brojevi u proteklih deset tjedana padali zaredom i smanjeni su gotovo 11 puta.

"Nakon niza konzultacija, intencija je da se od 1. ožujka omogući rad ugostiteljskih objekata na terasama i otvorenim prostorima. Smatramo da je to dobro s obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo, ali uz propisane epidemiološke mjere. Što se tiče sporta, omogućit će se održavanje treninga, ali uz propise. U svakom slučaju, nastavit ćemo s praćenjem poduzetnika i gospodarstvenika. Ministri će nastaviti dijalog za očuvanje radnih mjesta", rekao je Plenković.

O ublažavanju mjera bit će objavljeno više sutra na konferenciji Nacionalnog stožera.

S obzirom na to da u nekoliko županija ima manjih žarišta, Plenković je ocijenio da su najavljene mjere primjerene trenutku, a ako se situacija pogorša, kaže da mjere mogu postati restriktivnije.

"Nastojimo čuvati zdravlje, gospodarstvo, držati financijsku stabilnost, plaće, mirovine, naknade za radna mjesta i sve što radimo, radimo u interesu hrvatskih građana", istaknuo je Plenković.

101,5 milijuna kuna za obnovu i stambeno zbrinjavanje

Vlada je odlučila da će do sada svih prikupljenih 101,5 milijuna kuna u akciji Pomoć za obnovu nakon potresa biti utrošeno za obnovu, odnosno uklanjanja obiteljskih kuća i gradnju zamjenskih obiteljskih kuća na potresom pogođenim područjima.

Premijer Plenković demantirao je napise u nekim medijima prema kojima samo 40 posto doniranog novca ide na obnovu kuća nakon potresa, dok bi ostatak dobila četiri ministarstva.

"Želim demantirati vijesti koje su danas u medijskom prostoru. Raspodjela ovih sredstava ima sasvim drukčiji smjer od onoga što je objavljeno", rekao je Plenković i dodao da će uplaćena sredstva "biti utrošena za obnovu potresom razorenih područja".

Ministar financija Zdravko Marić izvijestio je da se odlukom utvrđuje raspodjela doniranih financijskih sredstava koja su na račun državnog proračuna uplaćena u akciji Pomoć za obnovu nakon potresa, a koja su namijenjena za sanaciju posljedica potresa u Petrinji, Sisku i Glini te drugim gradovima i općinama koje su pogodili razorni potresi i za koje je proglašena katastrofa.

Izvijestio je da je na račun državnog proračuna do 24. veljače uplaćeno ukupno 101,5 milijuna kuna te da će ta sredstva biti uplaćena na pozicije Središnjega državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Najavio je da će se koristiti za obavljanje poslova obnove, odnosno uklanjanja obiteljskih kuća i gradnje zamjenskih obiteljskih kuća te za druge poslove koje obavlja Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, a u skladu sa Zakonom o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

Financijska sredstva koja će se na račun državnog proračuna prikupiti u navedenoj akciji bit će uplaćena nakon inicijalne raspodjele te će se nastaviti raspodjeljivati Središnjemu državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje svakoga prvog radnog dana u mjesecu, pojasnio je ministar.

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje zadužen je mjesečno izvještavati Vladu o utrošku prikupljenih financijskih sredstava te će na svojim mrežnim stranicama mjesečno objavljivati izvještaje o utrošku sredstava prikupljenih u toj akciji, kazao je Marić ističući da se i sada javnost na transparentan način izvještava o uplati doniranih sredstava.

Mjere za gospodarstvenike vrlo vjerojatno bit će nastavljene

Nakon sjednice Vlade Marić je komentirao mjere za gospodarstvenike nakon popuštanja mjera najavljenih u ponedjeljak.

"Nastavit ćemo dijalog s predstavnicima svih djelatnosti koje su i dalje pod utjecajem mjera. Razgovarat ćemo i čuti promišljanja. I dalje ostajemo pri jasnom stavu da su zdravlje i očuvanje radnih mjesta prioriteti", kazao je Marić.

Upitan s čime će se uspoređivati pad prometa koji poduzetnici moraju prijaviti da bi dobili potpore, s obzirom na to da je lani u ožujku sve bilo zatvoreno, Marić je poručio kako će se i o tome tek razgovarati.

Na pitanje hoće li se postojeće mjere za gospodarstvenike produljiti, nije dao konkretan odgovor.

"Mjere za gospodarstvenike vrlo vjerojatno bit će nastavljene, ali na koji način, još ne mogu reći", kazao je Marić.

 

P.hr/I.B.