Plenković: Novi krug porezne reforme podići će plaće

7. rujna 2023.

Andrej Plenković / Foto: Vlada/Twitter

Vlada u drugo saborsko čitanje šalje novi set poreznih izmjena koji bi trebaao stupiti na snagu 1. siječnja iduće godine i koji bi  građanima trebao povećati plaće, rekao je u četvrtak u uvodu Vladine sjednice premijer Andrej Plenković te pozvao gradove i općine da iskoriste nove propise.

Predloženim izmjenama među ostalim će se ukinuti prirez porezu na dohodak, povećati prag za primjenu više stope poreza na dohodak te povećati osobni odbitak.

Premijer je ustvrdio da Vlada nastavlja s reformama kojima je cilj povećati plaće građanima, osobito onima s najmanjim primanjima, očuvati gospodarstvo u uvjetima krize i ojačati poreznu autonomiju općina i gradova kako bi se povećao standard građana.

Drugo čitanje izmjena devet zakona iz najnovijega kruga porezne reforme, kako je najavio, u Saboru će biti vrlo brzo, a sve izmjene trebale bi stupiti na snagu 1. siječnja iduće godine.

Vlada, kako je rekao, u novom krugu porezne reforme smanjuje opterećenje plaća smanjenjem poreza na dohodak odnosno diže se osnovica osobnog odbitka za uzdržavane članove obitelji, svi iznosi zaokružuju se u korist poreznih obveznika, a podiže se i prag primjene više stope s 47.780 na 50.400 eura godišnje te se smanjuje i osnovica za mirovinsko osiguranje u prvom stupu, čime će se također povećati plaće.

Izmjenama poreza na dohodak, kako je rekao, povećava se fiskalna autonomija općina i gradova i ukida se prirez poreza na dohodak.

Podsjetio je da će čelnici jedinica lokalne samouprave odnosno njihova predstavnička tijela moći samostalno propisati stope poreza na dohodak, što je, kako je rekao, "možda i najveća novost novoga kruga porezne reforme".

Unutar novoga paketa u drugom čitanju je i oporezivanje dohotka od kapitala, imovine i imovinskih prava kroz povećanje poreznih stopa, ali riječ je o ukupnom efektu od nešto manje od šest milijuna eura.

Dobra turistička sezona

Govoreći o rezultatima turističke sezone, rekao je da je u dosadašnjem tijeku godine ostvareno 16,2 milijuna dolazaka i 88,5 milijuna noćenja te da će Hrvatska imati rekordne prihode od turizma i povezanih djelatnosti.

Istaknuo je i dobre podatke Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje o rastu broja osiguranika u kolovozu za gotovo 40.000 u odnosu na srpanj.

"To su ohrabrujući podaci. Broj nezaposlenih kreće se oko 100.000 čime se dodatno potvrđuje naša teza da imamo 16 zaposlenih na jednoga nezaposlenog i upućuje na pozitivna kretanja na tržištu rada", rekao je.

Najava novog paketa pomoći gospodarstvu i građanima

Najavio je da će Vlada idući tjedan donijeti novi paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu. Rekao je da će biti usmjeren na one koji su najugroženiji, kako bi održali ekonomski i socijalni standard.

Da nije bilo dosadašnjih mjera Vlade, rekao je, cijene plina i struje bile bi višestruko veće, npr. za kućanstva te malo i srednje poduzetništvo tržišna cijena struje prošle godine bila je šest do sedam puta veća od one koju su ljudi stvarno plaćali.

Ove godine, najavio je, mjere će omogućiti da se ne plaća cijena struje koja bi bila tri puta veća od one koja će se plaćati.

Kad je riječ o plinu, prošle godine plaćalo bi se tri do četiri puta više da nije bilo Vladinih mjera, a ove godine 1,5 do dva puta više, a slično je i s toplinskom energijom, rekao je Plenković.

 

 

 

 

 

Hina/P.hr