Plenković: Na kamatama ćemo uštedjeti 500 milijuna kuna

13. lipnja 2019.

Foto: Vlada RH

Na samom početku današnje sjednice Vlade premijer Andrej Plenković komentirao je najnovije zaduženje. Riječ je o euroobveznici na međunarodnom tržištu u iznosu od 1,5 milijardi eura, uz godišnju kuponsku kamatnu stopu od 1,125 posto, a ostvareni prinos 1,324 posto, te su iz Ministarstva financija istaknuli kako je to najpovoljnije zaduženje Hrvatske do sada. Kada se to usporedi s uvjetima dolarske obveznice, koja dospijeva u studenome i nominalnog je iznosa 1,5 milijardi američkih dolara, Hrvatska će uštedjeti više od 500 milijuna kuna na godišnjoj razini.

"To znači da je to najpovoljnije, najjeftinije refinanciranje ikada. To možemo smatrati uspjehom. Hrvatska kotira jako dobro. Zahvaljujući ovome mi ćemo smanjiti plaćanje kamata od 500 milijuna kuna", rekao je premijer Plenković,

Iz Ministarstva su istaknuli kako je rekordno niska kamatna stopa u velikoj mjeri reflektira poboljšanje makroekonomske slike i smanjivanje makroekonomskih neravnoteža u Hrvatskoj, a što je posljedično vidljivo i u podizanju kreditnog rejtinga u investicijski razred. Novo izdanje dobro se uklapa u trend pada troška servisiranja javnog duga, gdje bilježimo pad izdataka za kamate s razina od 3,5 posto BDP-a u 2015. na razinu od 2,3 posto BDP-a u 2018., odnosno otprilike za jednu trećinu, a što odgovara uštedi od otprilike tri milijarde kuna na godišnjoj razini.

Pozitivan trend će se nastaviti i dalje tako da Ministarstvo financija očekuje pad troška kamata ispod razine od dva posto BDP-a.

Transakcija je uslijedila u tjednu nakon što je agencija Fitch podignula hrvatski kreditni rejting s BB+ na BBB-, čime je postala druga rejting agencija koja je vratila Republiku Hrvatsku u investicijsku kategoriju.

Ilijana Grgić