Plava ekonomija važan sektor razvoja gospodarstva

10. svibnja 2023.

Foto: Shutterstock

Plava ekonomija važan je sektor razvoja domaćega gospodarstva koji ostvaruje zdravi rast, a podupire i zelenu tranziciju, istaknuto je u srijedu na konferenciji Uloga plave ekonomije u Jadranskom moru u promicanju održivog razvoja između Italije i Hrvatske, u organizaciji Veleposlanstva Italije u Zagrebu i Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Održivo upravljanje morskim resursima te korištenje novim tehnologijama u zaštiti mora bile su teme te konferencije, na kojoj su se okupili talijanski i hrvatski stručnjaci kako bi osnažili suradnju između dvije zemlje u području plave ekonomije.

"Plava ekonomija iznimno je važan sektor razvoja našega gospodarstva jer ima više od 170.000 zaposlenih i uključuje ključne sektore poput turizma, brodogradnje, akvakulture i ribarstva, koji vuku naprijed jadransku ekonomiju i regiju", kazao je ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić.

Suradnja Hrvatske i Italije u području plavog rasta prirodna je i u tom smislu u plavoj ekonomiji vidi se mogućnost jačanja daljnje suradnje između dvije zemlje, naveo je.

"Vjerujemo da sektor plavoga rasta može biti u jadranskoj regiji predvodnik novih ulaganja u zelenu tranziciju, koja se veže za europski zeleni plan i tu vidimo značajan potencijal daljnje suradnje hrvatskih i talijanskih tvrtki, posebice putem programa prekogranične suradnje, ulaganja u inovacije, novih tehnologija, istraživanja i razvoja itd.", rekao je Erlić.

Kao dobar primjer suradnje izdvojio je projekt InnovaMare, osmišljen kako bi se razvio i uspostavio model inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike za potrebe praćenja, kontrole i nadzora onečišćenja u Jadranskom moru. Projekt, čiji je nositelj HKG, vrijedan je 5,6 milijuna eura, a konzorcij čini 14 partnera iz Hrvatske i Italije.

Tim projektom, kako je kazao Erlić, stvara se baza znanja i partnerstva Hrvatske i Italije u vezi s plavom ekonomijom i to treba nastaviti podupirati.

Erlić je naveo i da je razvijen novi mehanizam za novo financijsko razdoblje europskih fondova - Industrijska tranzicija regija, za koji je namijenjeno 500 milijuna eura za ulaganje u tri regije - Jadransku, Panonsku i Sjevernu Hrvatsku.

Kada je riječ o Jadranskoj Hrvatskoj i mogućnostima koje pružaju ulaganja u plavu ekonomiju, naveo je kako je ta ekonomija prepoznata kao jedna od ključnih industrijskih niša unutar regionalnih lanaca vrijednosti prema kojima će se usmjeravati bespovratna sredstva za tvrtke koje se hoće povezati i raditi na inovativnim proizvodima koji podupiru plavu ekonomiju. Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava bit će objavljen do kraja godine, najavio je.

Prema riječima talijanskog veleposlanika u Hrvatskoj Pierfrancesca Saccoa, u Italiji postoji visoka razina svijesti o vrijednosti plave ekonomije.

"Regionalni sporazumi daju dodatni momentum razvoju, kao i odgovarajuće potpore financijskih institucija", rekao je Sacco istaknuvši da je, između ostalog, cilj ovog događanja potaknuti što veću operacionalizaciju projekata u suradnji i s hrvatskim i talijanskim tvrtkama. I Sacco je istaknuo važnost projekta InnovaMare te suradnje hrvatskih i talijanskih tvrtki u području plave ekonomije.

Voditelj projekta InnovaMare uime HGK Mateo Ivanac podsjetio je na to da je taj projekt pokrenut prije 2,5 godina sa zadaćom okupljanja dionika koji se bave razvojem inovativnih morskih tehnologija radi sprječavanja onečišćenja te čišćenja mora. 

Dosad su u sklopu projekta kreirana dva prototipa robota koji funkcioniraju na temelju inovativnih tehnologija, a više od 300 dionika uključeno je u mrežu. Oni su razvili više od 25 novih projekata koji će se realizirati u Hrvatskoj i Italiji, a odnose se na razvoj morskih tehnologija, rekao je Ivanac. Također je naveo da je u Šibeniku uspostavljen digitalni inovacijski HUB InnovaMare.

Hina/P.hr