Platforma za sigurnije i jednostavnije prikupljanje plastike iz rijeka

26. lipnja 2022.

Foto: Grohe

Sve veće količine plastičnog otpada u okolišu i neplansko trošenje vodnih resursa jedan su od najvećih izazova današnjice. Svojim politikama i inicijativama kompanija Grohe već godinama postavlja primjere održivog poslovanja, a novu prekretnicu obilježila je na rijeci Bacchiglione u Padovi u Italiji, gdje je u suradnji s njemačkom nevladinom organizacijom Everwave predstavila novu inovativnu platformu za čišćenje rijeka HiveX.

Usidrena, stacionarna platforma koristi se snagom riječnog toka za kontinuirano preusmjeravanje i skladištenje plutajućeg otpada, a energetski je učinkovita i ekološki prihvatljiva jer za rad rabi energiju iz svog okoliša.

Grohe platforma 2 Foto: Grohe 

Dizajn u obliku saća smiruje struju vode osiguravajući da plastične čestice stignu do površine, gdje se potom lako mogu pokupiti, a time se izbjegava mogućnost da neka životinja bude ozlijeđena. Na ovaj način omogućeno je prikupljanje do pet tona otpada na njegovu putu do Venecijanskog zaljeva.

"U početku smo željeli razviti tehnologiju za čišćenje oceana. Međutim, kako je istraživanje napredovalo, postalo je jasno da je učinkovitije započeti s rijekama jer iz njih u oceane dolazi čak 80 posto otpada. HiveX je jednostavno i učinkovito rješenje koje se može implementirati u mnogim rijekama i pomoći u čišćenju plovnih putova diljem svijeta, bez visokih troškova i specijaliziranog osoblja. Ponosni smo što naš partner, tvrtka Grohe, ima tako pozitivan utjecaj na okoliš", izjavio je Clemens Feigl, izvršni direktor i suosnivač Everwavea.

P.hr/I.G.