Platforma uz koju su organizatori događanja i posjetitelji bliže starom normalnom

5. svibnja 2021.

Danas predstavljena platforma Sigurna okupljanja veliki je korak prema povratku u normalu za organizatore događanja čije je poslovanje pandemija bolesti COVID-19 gotovo u potpunosti paralizirala, ali i posjetitelje željne masovnijih okupljanja. Riječ je o alatu koji pomoću provjerenog algoritma procjenjuje rizik događanja i certificira njegovu sigurnost u smislu poštovanja važećih epidemioloških mjera.

Nositelji su platforme Hrvatska gospodarska komora i Ministarstvo kulture i medija, uz partnerstvo Stožera civilne zaštite RH i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a u trenutnoj fazi obuhvaća događanja koja uključuju profesionalni kulturno-umjetnički sadržaj.

"Što se tiče organizatora, pomoću algoritma mogu na brz i jednostavan način provjeriti je li njihovo događanje u skladu s mjerama. U slučaju promjene mjera, sustav će im izdati upozorenje, a i omogućiti varijacije s obzirom na mjere po županijama. Ako je sve u skladu s preporukama, organizatoru se izdaje certifikat, a posjetiteljima šalje poruka da je određeno okupljanje za njih sigurno", pojasnio je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš.

Radoš je istaknuo da, prema podacima EY Future Consumer Indexa, 46 posto ispitanika smatra da se još mjesecima neće osjećati sigurno da ode na neki koncert, a njih 21 posto kaže da će se toga bojati još godinama. "Cilj nam je ukloniti taj strah i vratiti povjerenje posjetiteljima", rekao je Radoš.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek kazala je kako u Hrvatskoj kulturni život nije bio u potpunosti zaustavljen, kao u nekim drugim zemljama, ali da su većinu vremena masovnija okupljanja ipak bila onemogućena.

"Nadam se da ćemo već početkom ljeta ponovno omogućiti okupljanja većeg broja ljudi, a ova aplikacija će tome svakako dati veliki doprinos. Njen je cilj da organizatore događanja vodi kroz mjere koje će osigurati da njihovi eventi budu maksimalno sigurni za posjetitelje", izjavila je Obuljen Koržinek osvrnuvši se na sve mjere koje je Ministarstvo implementiralo od početka pandemije, od financijskih potpora i državnih jamstava za kredite, do pokretanja projekta "Jer svirati se mora" te uključivanja kulturnih i kreativnih industrija u Nacionalni plan oporavka i otpornosti.

Naglasak na kreativu kao biznis

Prilikom izrade platforme i prilagodbe algoritma konzultirani su predstavnici kulturnih i kreativnih industrija. Platforma je nadahnuta belgijskim modelom koji je tamošnja vlada prihvatila kao službeni alat za procjenu rizika događanja. U prvih 14 dana prijavljeno je 14.000 događanja te je koncept polučio izuzetno velik uspjeh.

Predsjednik Zajednice kreativnih i kulturnih industrija HGK Tomo in der Mühlen istaknuo je da moramo prestati pričati o kreativi isključivo kao o skupu umjetnika i umjesto toga staviti naglasak na kreativu kao biznis.

"Godišnji promet kreativnih i kulturnih industrija prije korone, na razini EU-a, bio je čak 643 milijarde eura, a ta je branša zapošljavala osam milijuna ljudi. Upravo je taj sektor bio najpogođeniji ovom situacijom i upravo će on, po svemu sudeći, imati najdulji put oporavka. Tome treba pridodati i činjenicu da su upravo kreativne industrije jedan od najvećih promotora naše zemlje, posebice njene turističke ponude. Nemojmo zaboraviti da su naši festivali među najpoznatijima u svijetu, a upravo će sezona koja je ispred nas odrediti tko će uopće preživjeti iz te industrije te dočekati kraj pandemije i normalizaciju", izjavio je Tomo in der Mühlen dodavši kako će platforma pomoći da događanja budu sigurna i da svima budu jasni kriteriji po kojima ih se može organizirati.

Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a, istaknula je kako je cijepljenje odabir između života i smrti i osnovni preduvjet za vraćanje u normalu. "Procjepljivanje nam omogućuje ono zbog čega smo danas tu – sigurna okupljanja. Ova platforma pomaže da prijeđemo s online sastanaka na druženja licem u lice, a to nam je svima bitno jer je druženje iskonska ljudska potreba", rekla je Bubaš zahvalivši svima koji su radili na projektu.

Uz ekonomsku korist nesmetanoga nastavka javnih događanja za organizatore, platforma donosi i širu društvenu korist jer je posjećivanje događanja važan čimbenik za pozitivno kolektivno stanje svijesti u ovakvom razdoblju. Uz prednosti za organizatore, postoje mnoge druge djelatnosti i profesije koje se naslanjaju na ovu industriju i koje će od platforme imati koristi (dobavljači opreme, izvođači, itd.)

Platforma ima i informativni i edukativni segment u kojem će se nalaziti sve posljednje odluke, preporuke, mjere pomoći i modeli financiranja. S obzirom na to da će se događanja pohranjivati u bazi, epidemiolozi će također imati na raspolaganju evidencijski alat za analizu utjecaja okupljanja na epidemiološku sliku te za identifikaciju potencijalnih novih žarišta.

Trenutno je dovršen testni model platforme s ključnim funkcionalnostima, koji se primarno odnosi na okupljanja kulturnoga tipa (koncerte, festivale, kazališne predstave, izložbe i sl.). Model će od danas biti ponuđen zainteresiranim javnostima, posebice organizatorima događanja, na uvid kako bi se putem njihovih komentara uvela dodatna poboljšanja. Javno savjetovanje o platformi otvoreno je do 20. svibnja. Naime, dugoročni cilj jest proširenje ove platforme, u suradnji s nadležnim tijelima i institucijama, i na druge oblike okupljanja, poput konferencija, sportskih i drugih vrsta događanja. Operativna verzija trebala bi biti dostupna čim epidemiološke okolnosti dopuste.

P.hr/I.G.