Ni pandemija ih nije omela u osvajaju zapadnih tržišta i prestižnih nagrada

26. rujna 2021.

Hrvatska craft scena posljednjih godina brzo se razvija: sada imamo više od 100 malih pivovara, a među njima su i one koje rade odlična piva prepoznata na zahtjevnim zapadnim tržištima. Craft pivovara Varionica je jedna od njih. Dug je popis prestižnih međunarodnih nagrada koje je osvojila, od londonskoga pivskog Oscara do najnovijih koje su ovo ljeto stigle iz Hong Kong - dva zlata za Pale Ale i Hacker, srebro za Siestu i bronca za Pop!Lager - što dokazuje kvalitetu piva koja proizvode i tima koji ga stvara.

Zanatska pivovara Varionica na prestižnom pivskom natjecanju The European Beer Challenge u Londonu prošle je godine osvojila dvostruko zlato za svoje pivo Pale ale, zlato su dobili i za Chef's beer (zajednički projekt Vinarije Bibich, chefa Mate Jankovića, Zmajske pivovare, Barut brewing & blendinga i Varionice). Ovo pivo osvojilo je i nagradu za najbolju etiketu i dizajn na svijetu na natjecanju u Italiji te u Americi. Pivo Passion Sour, koje su radili zajedno s Noelom, jedinim restoranom u Zagrebu s Michelinovom zvjezdicom, dobilo je brončanu medalju. Ove godine u Londonu osvojili su zlato za Siestu IPA-u, zlato za Neon Stout i dvostruko zlato za Deep Dive IPA-u.  

"Nagrade, koje su rezultat cijelog tima, jako su nam bitne jer nam pružaju osjećaj sigurnosti u sebe. Ako svaki proces nije 'poštelan' onako kako treba, u konačnici pivo koje će biti punjeno u bocu nema najveću vrijednost. Vjerujem da nagradu može dobiti samo ono pivo o kojem se od početka do kraja brinulo te koje je na pravi način pakirano i skladišteno", kaže Davor Simčić, direktor Varionice.

Od ljeta 2019. Varionica proizvodi u vlastitu modernom pogonu, u gospodarskoj zoni u Pisarovini, u koji su uložili oko 12 milijuna kuna, od čega je oko 4,5 milijuna kuna  bespovratnih sredstva iz europskih fondova. Veću proizvodnju započeli su u pandemijskoj godini, koja im nije bila uspješna samo u osvajanju nagrada već i u izlasku na inozemna tržišta.

Za vrhunsko pivo važno je imati vrhunske sirovine i u tom segmentu ulažu velike napore, ponosni na to što kao bazu u proizvodnji upotrebljavaju kvalitetni slad sa slavonskih polja.

Stvaranje zanatskog piva vrlo je dinamično, kombinacije su neobične i brojne. Neke recepture osmislio je sam Matija Mrazek, majstor pivar Varionice, a neke su nastale u suradnji s domaćim i stranim pivovarama te domaćim tvrtkama i restoranima. Posebno su sretni kada te suradnje rezultiraju priznanjima, na čemu u Varionici svakako žele raditi i u budućnosti.

Ivana Barać / Franjo Maltar