Pit ćemo najskuplje mlijeko u Europi

30. studenoga 2018.

CroMilk: Mi smo za ekologiju, ali ne nauštrb 7 tisuća malih proizvođača mlijeka u Hrvatskoj

Foto: Shutterstock

Udruga hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka CroMilk ističe kako će, uvede li se ponovo povratna naknada od 50 lipa za zbrinjavanje PET ambalaže od mlijeka i mliječnih proizvoda, hrvatski građani plaćati najskuplje mlijeko u Europi, a seljaci će biti natjerani na preživljavanje.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, naime, potvrdilo je kako planiraju uvesti povratnu naknade od 50 lipa za ambalažu mlijeka i mliječnih proizvoda te staklenu, plastičnu i aluminijsku ambalažu od pića i napitaka volumena dva decilitra. U CroMilku ističu da je ova naknada opravdano ukinuta 2015. godine zbog teške situacije u mljekarskom sektoru, a sad se pokušava vratiti na mala vrata, iako je danas situacija za hrvatskog seljaka još i teža.
"Na selu se mlijeko sve manje proizvodi, a i potrošnja proizvoda trpi zbog iseljavanja stanovništva. Mljekarska industrija pozdravlja sve napore koje Vlada ulaže u očuvanje okoliša i izgradnju sustava zbrinjavanja ambalažnog i svih drugih vrsta otpada, no gotovo nevjerojatno zvuči prijedlog da se uvođenjem dodatne dvije naknade 'okolišne politike' prelamaju preko leđa hrvatskog seljaka i socijalno najugroženijih skupina", kažu u CroMilku.

Hrvatska već sad ima najveću stopu PDV-a na mliječne proizvode u Europskoj uniji, ističu u CroMilku, a jedino mliječni proizvodi nisu izuzeti od najviše stope u najnovijim izmjenama Zakona o PDV-u, iako se porez smanjio na meso, jaja, ribu te, primjerice, na urne i lijesove. "Ostvari li se ovaj prijedlog, Hrvatska će biti jedina članica EU koja u sustav depozita ubraja i PET ambalažu za mlijeko i mliječne proizvode te na taj način poskupljuje svojim građanima osnovnu živežnu namirnicu", kažu u CroMilku te oštro prozivaju Vladu: "U Ministarstvu zaštite okoliša očigledno se ne zamaraju međusektorskom suradnjom s primjerice Ministarstvom poljoprivrede niti rješenjima koja pogoduju partikularnim interesima nekolicine igrača industrije oporabe PET ambalaže i uvoznom lobiju, nauštrb 7 tisuća malih proizvođača mlijeka u Hrvatskoj, te se čini da Vlada ili ministar zaštite okoliša ne mari za hrvatsko mlijeko i hrvatske seljake", kažu u Udruzi.

KS, P.hr