Pevex želi neradnu nedjelju: Neće biti otpuštanja radnika

19. svibnja 2020.

Jurica Lovrinčević/Foto: Pevex

Hrvatski trgovački lanac Pevex poziva na zakonsku regulaciju pitanja rada nedjeljom te se zalaže da taj dan bude neradni. I dok neki trgovački centri poručuju kako će zbog neradne nedjelje biti primorani otpuštati zaposlenike, Pevex to neće učiniti te ističu kako se zalažu za neradnu nedjelju ne samo zbog zastupanja obiteljskih vrijednosti i društveno odgovornog poslovanja, već i zato što analize pokazuju kako zadovoljstvo radnika diže produktivnost i nadoknađuje neznatne gubitke zbog nekoliko neradnih dana u mjesecu.

"Mi smo za zabranu rada nedjeljom po uzoru na Austriju. Pozivamo vladajuće da reguliraju ovo pitanje Zakonom o radu i Zakonom o trgovini. Nećemo zbog zabrane rada nedjeljom otpustiti ni jednog radnika, već ćemo kvalitetnije iskoristiti njihov fond sati. Bez obzira na simbolične gubitke prihoda želimo zadovoljne radnike koji će provoditi nedjelje sa svojim obiteljima”, izjavio je Jurica Lovrinčević, predsjednik Uprave Pevexa, ističući da prijetnje otpuštanjem zbog neradne nedjelje nikada nisu odaslane iz njihove tvrtke.

Pevex zapošljava 2.000 radnika, a prošle je godine stekao bonitetni certifikat AAA te se tako svrstao među top hrvatske tvrtke s visokom razinom poslovanja.

U sklopu epidemioloških mjera u borbi protiv koronavirusa, koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite, regulirano je i radno vrijeme trgovina koje neće raditi nedjeljom, blagdanima i praznicima. Poslodavci su u tom pitanju podijeljeni, jedni zagovaraju ostanak tih odluka i kad se stanje vrati u normalu, a drugi da nedjelja bude radna.

Inače KTC, lanac supermarketa, prvi je u Hrvatskoj odlučio da više neće raditi nedjeljom, i to početkom ove godine.

P.hr/I.G.