Pevex zadržava lanjsku dobit, mali dioničari nezadovoljni

12. svibnja 2022.

Foto: Pevex

Članovi Glavne skupštine Pevexa odlučili su zadržati lanjsku rekordnu dobit od 287,95 milijuna kuna radi planiranog investicijskog ciklusa i zbog trenutnih tržišnih okolnosti. Uz to, razmotrili su godišnja financijska izvješća za 2021., koja je utvrdila Uprava i Nadzorni odbor te dali razrješnice članovima Uprave i članovima Nadzornog odbora za prethodnu poslovnu godinu. Kako navode iz Pevexa, imenovan je i revizor za poslovnu 2022. godinu, tvrtka BDO Croatia.

Pevex ima 20 posto tržišnog udjela, a iz kompanije podsjećaju da je lani otvoren novi prodajni centar u Križevcima, rekonstruiran postojeći u Kukuljanovu i kupljen prodajni centar u Virovitici. Tako sad kompanija ima 27 prodajnih centara na ukupno 183.728 četvornih metara površine prodajnog prostora, od kojih je 12 u vlasništvu tvrtke, a uz to bilježe i izniman rast web-prodaje te broja članova loyalty programa, koji je porastao na 800.000 članova i 50.000 poslovnih partnera.

U prethodnoj godini smanjili su kreditnu izloženost i iznos izdanih jamstava, a EBITDA je iznosila 430 milijuna kuna. Takva natprosječna razina poslovanja potvrđena je i za 2021. godinu bonitetnim certifikatom AAA, što je četvrta godina za redom. 

Ukupni prihodi kompanije porasli su lani za 11 posto, na 2,52 milijarde kuna, dok je neto dobit od gotovo 288 milijuna kuna uvećana za 44 posto.

Predsjednik Uprave Pevexa Krešimir Bubalo na skupštini je istaknuo da su impresivni rezultati poslovanja odraz zadovoljstva i povjerenja kupaca, vrijednog rada 2.100 zaposlenika, potpore dioničara kojih je trenutno u tvrtki 440 i poslovnih partnera.

Mali dioničari tražili isplatu dividende

S druge strane, Udruga malih dioničara Pevexa u svom priopćenju istaknula je kako su uputili protuprijedlog o isplati dividende u iznosu od 50 posto prošlogodišnje dobiti, odnosno 10.900 kuna po dionici, no da je Uprava, za razliku od prošle godine, predložila da se sva dobit rasporedi u zadržanu dobit. 

U svom priopćenju navode i da se o jamstvima u iznosu od 919 milijuna kuna, o čemu se pisalo u nekim medijima, Uprava očitovala kao o iznosu koji se odnosi na zbroj izdanih i primljenih instrumenata osiguranja, dok je iznos izdanih instrumenata smanjen u odnosu na prethodnu godinu za tri posto. 

Neovisni revizor potvrdio je takvo objašnjenje navodeći kako je u financijskom izvješću trebao biti iskazan iznos od 522 milijuna kuna, navode iz UDP-a.

S obzirom na to da se objašnjenje Uprave razlikuje od navoda iz financijskog izvješća, Udruga će razmotriti mogućnost podizanja tužbe za utvrđenje ništetnosti odluke o utvrđivanju godišnjih financijskih izvješća i odluke o upotrebi dobiti, kaže se, između ostalog, u njihovu priopćenju. 

Nije jasno je li Nadzorni odbor bio upoznat sa stvarnim stanjem garancija kada je utvrdio da su izvješća sačinjena u skladu sa stanjem u poslovnim knjigama, kažu iz Udruge. Dodaju da je Uprava navela da je 98 posto garancija izdano u korist kreditnih institucija za obveze Pevexa po osnovi kreditnih aranžmana te da su sva takva sredstva izdana isključivo za obveze Pevexa i ovisnog društva Dunav logistika. 

Inače, većinu u Skupštini Pevexa drži vlasnik Prvoga plinarskog društva Pavao Vujnovac s 36,6 posto dionica te njegov partner Mario Radić, koji zajedno sa svojom tvrtkom Filir ima 16,38 posto, čime njihov zajednički udjel doseže gotovo 53 posto vlasništva tvrtke.

Drugi najveći dioničar bivši je predsjednik Uprave Pevexa Jurica Lovrinčević, koji osobno drži 8,82 posto, a njegova tvrtka Dicentra 14,40 posto. Za razliku od sadašnje Uprave kojom upravljaju Vujnovac i Radić, Lovrinčević zastupa isplatu dividende te izlazak tvrtke na Zagrebačku burzu, od čega bi profitirali i hrvatski mirovinski fondovi, navode iz UDP-a.

Hina/P.hr