Pet je izazova za tehnološku promjenu poslovanja

20. listopada 2019.

Foto: Pixabay

Tehnologija mijenja poslovno okruženje omogućavajući malim i srednjim poduzetnicima da ubrzaju procese, povećaju produktivnost i preteknu svoju konkurenciju.

Prema istraživanju koje su proveli SMB Group i savjetodavna kompanija Vistage, u kojem je više od 200 direktora malih i srednjih poduzeća govorilo o digitalnoj transformaciji, čak 90 posto njih reklo je kako digitalizacija bitno mijenja način njihova poslovanja, kaže za Inc. magazin Joe Galvin, glavni istraživač u Vistageu. "Mijenja se industrija, razvijaju poslovne prakse, transformira radno mjesto i poslovna kultura, a sve utječe na preživljavanje tvrtke i njen rast. No, istodobno to istraživanje pokazuje kako samo 51 posto tvrtki ima svoju digitalnu poslovnu strategiju. Još je teži izazov tehnološka integracija za koju izvršni direktori nisu spremni, a samo 37 posto tvrtki ima IT tim koji bi se trebao isključivo time baviti", kaže Galvin.  

Prema ovom istraživanju iskristaliziralo se pet tehnoloških istina koje su zajedničke svima.

Naviknite se na brzinu

Tehnološki napredak neće se usporiti; štoviše, bit će sve brži. Blockchain, umjetna inteligencija i 5G mreže već su ovdje i pripremaju novi veliki val promjena. Pritisak da se ostane u toj brzini i prihvaćaju nove stvari postaje svakodnevna stvarnost. Jasna strategija pomoći će vam da se usmjere vaše investicije.

To će koštati

Nije dobra ideja kratkotrajno ulagati u infrastrukturu, aplikacije i IT stručnjake koji su vam ključni za poslovanje. Tehnologija nije jeftina i koštat će više negoli očekujete. Prihvatite činjenicu da kvaliteta dolazi s cijenom, a alternative izazivaju kaos.

Shvatite da je transformacija teška

IT projekti uvijek dugo traju, koštaju više i teže ih je dovršiti nego što ste u početku mislili. Kombinacija okretanja prema digitalnom razmišljanju i transformacije procesa dovest će do ruba vas, vaš tim i zaposlenike više nego što ste mislili.

Ojačajte svoju cyber sigurnost

Korištenje podataka o vašim kupcima, zaposlenicima, operacijama i financijama nosi znatan rizik od internetskoga kriminala. Cyber kriminalci svakodnevno rade na tome da iskoriste slabosti vaše digitalne sigurnosti i nikada neće odustati. Ako imate svoj digitalni protokol, vaš je posao brinuti se o podacima koje trebate i čuvati ih, jednako kao što čuvate svoj novac i investicije.

Ne zaboravite ljude

Tehnologija može učiniti nevjerojatne stvari. No, ona je učinkovita samo kada osnažuje lidere, menadžere i radnike da donose bolje odluke te kad osigurava informacije koje povećavaju produktivnost. Fokus je na tome da kupci koriste tehnologije kako bi kontaktirali s vama te da vaši ljudi rabe tehnologije da priđu kupcima - to vodi u budućnost kompanije koje su okrenute digitalnome.

I ne zaboravite da digitalna transformacija nije IT projekt - to je liderska inicijativa. Uspjet ćete samo ako stvorite i promjene u ponašanju kako biste je prihvatili i u potpunosti kapitalizirali okretanje prema digitalizaciji.

Krešimir Sočković