Pet mana zbog kojih smo odbojni drugima

6. lipnja 2021.

Foto: Shutterstock

Kako bismo bili uspješni u poslu i životu, trebamo usvojiti i steći znanja, vještine i navike, od tehnoloških inovacija do trendova u području svoje struke, ali postoje i neke druge stvari koje se nigdje ne uče, a bitne su. Netko može biti kvalitetan zaposlenik, dobar šef, direktor, ali nikada neće biti omiljen u društvu ili na radnome mjestu zbog načina na koji komunicira s drugima.

Benjamin Franklin, američki državnik koji je bio i briljantni izumitelj, fizičar, ekonomist i pisac, isticao je da neke osobine ljude čine neuglednima. Njegove bezvremenske mudrosti vrijede danas kao i prije 300 godina, piše magazin inc.

Ma koliko bili stručni i uspješni u svome poslu, ljudima nećete najbolje sjesti ako...

Previše pričate

Ljudi vole zabavne osobe i dobro društvo, ali u komunikaciji treba naći granicu. Rijetko su kome simpatični pojedinci koji se stalno ubacuju dok drugi govore, pokušavaju ih nadglasati i pomalo su nepristojni - jer niti čuju niti ih zanima što drugi govore.

Postavljate previše pitanja

Zanimati se za druge osobe lijepa je gesta, ali postoji granica – to zanimanje ne bi smjelo prijeći u ispitivanje. Kako znati jeste li pretjerali? Franklin je govorio da će pitanja drugoj strani zasmetati kada krenete u otkrivanje tajni i razotkrivanje njihovih loših strana, odnosno mana.

Skloni ste storytellingu ("pričam ti priču")

Pričanje priča radi što jačeg povezivanja i brendiranja stara je vještina, i danas poželjna. Ali, za to treba biti i prilika i dobar trenutak. Franklin je upozoravao da je u komunikaciji nepoželjno servirati prožvakane priče, uvijek iznova izvlačiti stare teme i ulaziti u suvišne detalje koji govornika zanimaju mnogo više od slušatelja.

Volite ulaziti u rasprave

Debatiranje traži široko opće znanje i izvanredne retoričke sposobnosti. Zdrava je rasprava poželjna, ali, nažalost, mnoge su besmislene, posebne one koje se vode na društvenim mrežama jer se svode na puko prepiranje.
Što god kažete, čak i ako objasnite zašto tako mislite, kod nekih osoba, koje obično nemaju nikakvih argumenata za neslaganje, možete izazvati bijes.

Vaš humor nije shvaćen

Franklin je humor uspoređivao sa solju - mala doza daje okus, a previše čini hranu neukusnom. Dakle, šalite se samo s onima za koje znate da razumiju vaš humor. I nikada, baš nikada ne izrugujte se nemoćnima, nečijim nedostacima ili bilo kakvim deformacijama.

Danas postoji mnogo izvrsnih savjeta o tome kako biti šarmantniji i bolji sugovornik, ali ovi Franklinovi od prije gotovo 300 godina i danas su aktualni. I nije ih teško zapamtiti – kako biste drugima bili simpatičniji, uvijek ih budite spremni saslušati i ne govorite o njihovim lošim stranama – već ih pokušajte opravdati ili se ponašajte kao da za njih ni ne znate.

P.hr/B.S.