Bjelin akvizicijom Spačve najveći europski proizvođač hrastova furnira

1. lipnja 2021.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Tvrtka Pervanovo, koja je u vlasništvu Pervanovo Investa hrvatskog poduzetnika iz Švedske Darka Pervana, trima ugovorima o kupoprodaji stekla je ukupno 98,68 posto dionica Drvne industrije Spačva te najavila da će u propisanom roku objaviti ponudu za preuzimanje vinkovačke tvrtke, objavljeno je putem Zagrebačke burze. Tvrtka, koja ima sjedište u Vikenu na jugu Švedske, ovom si akvizicijom osigurava opskrbu vrlo tražene hrastove sirovine.

Prema podacima o nastanku obveze objave ponude za preuzimanje, Pervanovo je u ponedjeljak sklopilo kupoprodajni ugovor s fondom Quaestus Private Equity kapital II, kojim je steklo četiri milijuna dionica ili 75,81 posto dionica Spačve.

Dubrovačka je tvrtka sklopila još dva ugovora o kupoprodaji, a ta su stjecanja uvjetovana isplatom kupoprodajne cijene. Takav je ugovor Pervanovo sklopilo s Hrvatskom poštanskom bankom (HPB), a njime je kupilo dodatnih milijun dionica ili 18,95 posto dionica Spačve. Treći je ugovor sklopljen s alternativnim investicijskim fondom MWM 1, a odnosi se na kupnju dodatne 206.681 dionice ili 3,92 posto dionica. Tim stjecanjima Pervanovo će imati ukupno 5.206.681 redovnu dionicu ili 98,68 posto dionica Spačve.

Ni u jednoj se objavi, a riječ je o objavama o nastanku obveze za preuzimanje te obavijesti HPB-a o otpuštanju milijun dionica Spačve putem ugovora izvan uređenog tržišta, ne navodi vrijednost tih ugovora.

Jedini podatak o vrijednosti, ali samo za manji dio, odnosno milijun dionica, dostupan je iz izvješća Zagrebačke burze o OTC transakcijama (transakcije koje su sklopljene izvan uređenog tržišta ili MTP-a, ali se prijavljuju Burzi).

To izvješće pokazuje da je provedena OTC transakcija s milijunom dionica Spačve (što odgovara broju dionica koje je prodao HPB), i to po cijeni od 50,80 kuna po dionici, što znači da HPB za taj paket treba dobiti 50,8 milijuna kuna.

Inače, promjena vlasništva Spačve najavljena je još ranije, a ta je tvrtka krajem siječnja ove godine objavila da su zainteresirani potencijalni kupci započeli proces dubinskog snimanja.

Naime, većinski vlasnik Spačve bio je fond Quaestus Private Equity kapital II, s udjelom od 75,81 posto, koji je sredinom listopada prošle godine objavio da se nalazi u "posljednjoj godini trajanja te da poduzima radnje s ciljem prodaje svojih dionica". Fond Quaestus u Spačvu je uložio 2013. godine, nedugo nakon predstečajne nagodbe te tvrtke, a sudjelovao je i u njenoj dokapitalizaciji 2017. godine.

Pervan: Postajemo vodeći europski proizvođač drvenih podova

"Hrast je ograničeni resurs i akvizicijom ćemo povećati ponudu hrasta u svojoj proizvodnji sa 100 posto. Naša najnovija revolucionarna inovacija - tehnologija Woodura omogućava nam da od jednoga hrastovog trupca proizvedemo čak 10 puta veću količinu tvrdih podnih obloga, u usporedbi s tradicionalnijim tehnologijama proizvodnje. Kupnjom Spačve osiguravamo opskrbu hrastovog furnira i postajemo vodeći europski proizvođač drvenih podova s ​​proizvodnjom većom od 20 milijuna četvornih metara podova", kaže Darko Pervan, izvršni direktor tvrtke Pervanovo Invest AB.

Spačva će biti izbrisana sa Zagrebačke burze, a novo ime tvrtke bit će Bjelin Spačva, objavljeno je u priopćenju na web-stranici Bjelina.

"Dodatnih 850 zaposlenika bit će dodano radnoj snazi Grupe, koja će nakon toga postati jednim od najvećih europskih proizvođača hrastova furnira, s ukupno 1.700 zaposlenika raspoređenih u pet proizvodnih pogona u Hrvatskoj. U Vikenu na jugu Švedske i dalje će biti smješten jedan proizvodni pogon", navodi se u priopćenju.

Navode da će se veći dio hrastova furnira upotrebljavati za proizvodnju Bjelinovih tvrdih drvenih podnih obloga u pogonu Viken na jugu Švedske, a dio u Ogulinu pri čemu će se rabiti patentirana tehnologija Woodura koju je razvila tvrtka Välinge Innovation.

Promjene u Upravi

Uz objave o promjenama vlasništva i nastanku obveze objave ponude za preuzimanje, Spačva je putem Burze izvijestila jučer i o sjednici Nadzornog odbora na kojoj je odlučeno i o promjenama u Upravi te tvrtke, u koju su imenovana dva člana - Saša Vilić i Vladimir Bataković, kojima mandat počinje s današnjim danom i trajat će do 28. veljače 2022. godine.

Prema prethodno objavljenim podacima iz revidiranoga financijskog izvješća, Spačva je u 2020. godini imala ukupne prihode od 249,6 milijuna kuna, što je dva posto manje nego godinu prije, dok su ukupni rashodi pali za pet posto, na 241 milijun kuna. Neto dobit Spačve lani je iznosila 8,96 milijuna kuna, što je znatno bolji rezultat negoli 2019. godine kada je iznosila 2,6 milijuna kuna.

P.hr/Hina