Pazite koje elektroničke račune otvarate!

9. siječnja 2020.

Foto: Pixabay

Brojni hrvatski poslovni subjekti u svojim elektronskim sandučićima ovih su dana dobili poruku koja sadrži privitak koji može biti potencijalno opasan. U poruci naslovljenoj "Popis neplaćenih računa za prosinac 2019. godine", nema imena konkretnog pošiljatelja niti je naslovljen na neku konkretnu osobu kod primatelja, a u potpisu je navedena Dostava Eracun, odnosno navodi se kako je šalje servis Moj-eRačun, gdje je priložen i dokument u ZIP formatu u kojem se, sudeći prema reakcijama antivirusnih alata, nalazi i zlonamjerni program. 

 

hakirani e račun

 

Moj-eRačun nema s tim nikakve veze 

Servis Moj-eRačun, odnosno tvrtka Elektronički računi, čija je adresa lažirana u poruci, oglasila se u vezi s ovom situacijom, navodeći kako oni nemaju nikakve veze sa slanjem spomenutog e-maila. 

"Zasad nepoznate osobe na beskrupulozan su način iskoristili ime i brend servisa kako bi, iskoristivši povjerenje koje korisnici imaju u naš servis, narušili naš ugled i oštetili primatelje takve poruke. Analizom je, između ostalog, utvrđeno da je za slanje obavijesti korišten server iz Španjolske. Slijedom navedenog, servis Moj-eRačun poduzeo je zakonske mjere te podigao kaznenu prijavu protiv počinitelja obavijestivši ujedno o svemu nadležna tijela, odnosno Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i CERT", ističu u priopćenju tvrtke Elektronički računi te naglašavaju kako u spomentome hakerskom napadu nije korištena baza servisa Moj-eRačun, već je sadržaj poslan na adrese poslovnih subjekata iz dostupnih javnih izvora.

Također, tvrtka Moj-eRačun d.o.o. ne postoji, nije korišten logo servisa niti drugi elementi brenda po kojima je servis Moj-eRačun poznat i koji se koriste u svakoj komunikaciji, a prepoznatljivi su njihovim korisnicima. 

"Moj-eRačun NIKADA e-mailom ne dostavlja račune svojim korisnicima - mailovi sadrže samo obavijest o prispijeću računa i link s kojega korisnici mogu na siguran i autenticiran način preuzeti eRačun", ističu iz servisa Moj-eRačun.

 

P.hr/I.Grgić