Paušalni obrt: Kako poslovati s inozemstvom?

8. srpnja 2019.

Jedan od popularnijih poslovnih subjekata među mladim poduzetnicima je paušalni obrt. Mnogi poduzetnici ulazak u poduzetničke vode započinju kroz paušalni obrt. A ovaj vid poslovanja odlična je prilika za samozapošljavanje. Paušalni obrt se pokazao optimalnim odabirom, upravo zbog minimalne papirologije i relativno niskih davanja.

Mnogi od njih posluju i s inozemstvom, a važno je je također znati je li riječ isporuci roba ili usluge. Ono na što se u tim odnosima treba paziti je knjigovodstvena strana priče odnosno važno je znati kada je paušalni obrtnik dužan predavati PDV obrasce, a na primljene usluge platiti PDV.

Što je usluga, a što inozemna usluga?

Usluga predstavlja svaku transakciju koja se NE smatra isporukom dobara, prijenos prava ili su zadržavanje od neke radnje ili trpljenje neke radnje ili stanja. Inozemna usluga je kada jedan od sudionika u prometu usluga nije tuzemni porezni obveznik ili tuzemna fizička osoba.

Usluge iz Europske unije?

Na knjigovodstveni tretman primljene usluge važno je znati primamo li usluge unutar ili izvan Europske unije, je li pružatelj usluga pravna ili fizička osoba te je li pružatelj usluga upisan u VIES bazu.

Za usluge iz EU, paušalist će biti obvezan ishoditi PDV ID broj 15 dana prije primitka usluge, dostaviti svoj PDV ID broj dobavljaču iz EU, zaračunati hrvatski PDV na iznos usluge, predati PDV i PDV-S obrasce do 20. dana u mjesecu koji slijedi iza mjeseca u kojem je usluga izvršena, platiti PDV do zadnjeg dana u mjesecu koji slijedi iza mjeseca u kojem je usluga primljena.

 

 

Ilijana Grgić