Paška sol zaštićena je na europskom tržištu

11. travnja 2019.

MPS

U Službenom listu Europske unije objavljena je Provedbena uredba Komisije (EU) 2019/574 od 4. travnja ove godine o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Paška sol ZOI, čime je postala zaštićena na području cijele Europske unije i 28. hrvatski proizvod s tom oznakom. Zaštita naziva "Paška sol" obuhvaća dva proizvoda: sitnu morsku sol i solni cvijet.

Paška sol - sitna morska sol jest nemljevena morska sol, dobivena iz morske vode Paškog zaljeva kontinuiranim ulijevanjem u sustav bazena za isparavanje, sve do kristalizacije u Solani Pag na otoku Pagu. Oblika je pravilnih malih kristala kubične strukture koji su bijele boje te sadrže minerale i elemente u tragovima. Većina je kristala veličine do jednog milimetra, pa tako 98 posto svih kristala prolazi kroz sito s veličinom otvora od 1,3 milimetara. Ima koncentrirani slani okus bez gorčine.

Paška sol - solni cvijet jest proizvod koji nastaje u početnoj fazi proizvodnje sitne morske soli, tj. prilikom proizvodnje ugušćene morske vode. Ima blago slatkasti okus. Tekstura je hrskava i vrlo krhka. Boja je bijela do blijedožuta, što je posljedica prisustva veće količine minerala. Specifičnog je okusa, manje je slana u odnosu na kuhinjsku sol te sadrži više prirodnih minerala (magnezij, kalcij, kalij, jod). Granulacija joj je krupnija u odnosu na granulaciju Paške soli - sitne morske soli, a kristali su joj oblika ljuskica i lako se drobe trljanjem pod prstima.

Paška sol proizvodi se u Solani Pag u Paškom zaljevu, a njezine specifične karakteristike proizlaze iz klimatskih uvjeta definiranoga zemljopisnog područja te činjenice da je solana Pag smještena na izoliranom terenu udaljenom od teške industrije ili poljoprivredne djelatnosti. Morska voda Paškog zaljeva iznimno je čista i profiltrirana jer je dno zaljeva bogato školjkama koje su prirodni pročistači mora, pa tako morska voda ima vrlo niske vrijednosti teških metala, koje su znatno niže od prosječnih vrijednosti za Sredozemno more, odnosno znatno su niže od koncentracija za standard kakvoće vodnog okoliša.

Hrvatska ima bogatu tradiciju proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se odlikuju posebnom kvalitetom i tradicionalnim načinom proizvodnje. Iako smo najmlađa država članica Europske unije, možemo biti izrazito zadovoljni jer Republika Hrvatska ima 22 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji naziv je zaštićen kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.

P.hr/K. Sočković