Partnerstvom znanosti i tvrtki do lakše komercijalizacije inovacija

13. lipnja 2019.

Foto: HGK

Na Otvorenoj inovacijskoj radionici u Zagrebačkom inovacijskom centru predstavljan je poziv za prikupljanje projektnih ideja.

"Ova radionica samo je jedan element unutar OIS-AIR projekta kojim se stimulira suradnja između znanosti i malih i srednjih tvrtki, kako bi se na cijelom području Jadransko-jonske regije bolje komercijalizirale inovativne ideje", istaknuo je Domagoj Šarić, voditelj Odjela za konkurentnost gospodarstva u Sektoru za industrijski razvoj i inovacijski sustav HGK.

Domagoj Šarić

Detaljnije je projektni poziv predstavio Christian Springer, viši stručni suradnik u HGK.

"Prijave su usmjerene na područja transporta i mobilnosti, energije i okoliša te agro-bioekonomije. Te tri niše će u evaluaciji dobiti dodatne bodove, ali možete prijaviti nešto i iz drugih područja. Prihvatljivi korisnici su istraživači iz javnih centara, a prijavu mogu raditi u suradnji s MSP-ovima. Deset najboljih inovacijskih projekata razvijenih suradnjom znanosti i MSP-ova dobit će financijsku potporu u vidu vaučera vrijednih 18.500 eura", pojasnio je Springer dodavši kako OIS-AIR PoC Call potiče transfer tehnologije između istraživačkih institucija i MSP-ova, olakšavajući komercijalizaciju tehnoloških rješenja.

Christian Springer

"Projekti ne smiju biti duži od šest mjeseci, odnosno moraju biti završeni do 15. svibnja 2020. Potpisom ugovora odmah dobivate 70 posto sredstava, a preostalih 30 posto bit će isplaćeno nakon pozitivne ocjene tehničkog i financijskog izvješća. Kriteriji su relativno 'labavi' pa bez velikog stresa možete realizirati svoje ideje“, naglasio je Springer. Istaknuo je nedostatak poduzetničkih vještina, nedovoljna ulaganja u istraživanje i razvoj te lošu razinu transfera energije kao glavne probleme koji koče razvoj gospodarstva Jadransko-jonske regije.

"Zato je strateški cilj projekta OIS-AIR povećanje konkurentnosti, i u znanosti i u ekonomiji. U sklopu projekta izrađena je i Innovair platforma koja unapređuje inovacijske procese regionalnih tvrtki i olakšava njihovu realizaciju", zaključio je Springer.

Pomoćnik direktora ZICER-a Ante Janko Bobetko rekao je da oni ne pružaju samo infrastrukturu poduzetnicima već i edukacije te da je više od 50 posto prijava na ovaj projekt išlo upravo putem ZICER-a.

"Poduzetnicima pomažemo i u provedbi jer nam je cilj u što većoj mjeri promovirati poduzetništvo", izjavio je Bobetko dodavši da u sklopu ZICER-a djeluje stotinjak tvrtki s više od 250 zaposlenih.

 

P.hr/I.G.