Panel o sinergijama u otkrivanju i suzbijanju bolesti životinja

24. listopada 2022.

Foto: Pixabay

Sinergije u otkrivanju, suzbijanju i iskorjenjivanju bolesti životinja bila je tema najiščekivanije panel-rasprave, koja je održana u Poreču u sklopu Veterinarskih dana 2022., na kojoj su se okupili predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Državnog inspektorata, Hrvatskoga veterinarskog instituta, Veterinarske stanice te tvrtke za saniranje uginulih životinja.

Postoji li sinergija hrvatskih institucija kod suzbijanja pojave bolesti životinja; treba li jedna institucija preuzeti odgovornost u situacijama pojave bolesti ili sustav podijeljene nadležnosti dobro funkcionira; je li kvalitetno sanirana pojava bolesti bedrenice na Lonjskom polju; kako se antraxom zarazio dvoznamenkasti broj ljudi u Lonjskom polju; jesu li kažnjeni oni koji su počinili kazneno djelo nelegalnim radnjama sa zaraženim mesom, neka su od pitanja o kojima se raspravljalo na panelu. 

Naime, kako se čulo, prije dva dana pojavila su se dva nova slučaja bedrenice u Lonjskom polju, uginula su dva goveda na području pašnjaka Gračenica, što je dodatno aktualiziralo tu temu.

"Kad je u pitanje zdravlje životinja i sanacija pojave bolesti, koordinacija je jasno definirana Zakonom o službenim kontrolama. Na terenu je inspekcija Državnog inspektorata ta koja djeluje po naredbama i odredbama Ministarstva poljoprivrede odnosno Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane", istaknuto je tijekom rasprave.

"Baš kod pojave bedrenice na Lonjskom polju kolege veterinari iskazali su se svojim radom u suzbijanju ove opasne bolesti pod iznimno teškim prirodnim i tehničkim uvjetima", kazala je Ljupka Maltar iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane pri Ministarstvu poljoprivrede.

Fokus na vakcinaciji i imunizaciji

Djelatnici tvrtke Agropotreinke, koji se bave saniranjem zaraženih lešina bedrenicom, već su dva mjeseca pod antibiotskom terapijom, a za sada su svi zdravi i bez pojave zaraze bedrenicom.

Kako se tijekom rasprave čulo, službenu potvrdu bolesti bedrenice pratila je zaraza čak 17 ljudi, od kojih 16 posjednika uginulih životinja. Prema informacijama Humane epidemiološke službe, posjednici uginulih životinja bili su u kontaktu sa zaraženim mesom, vjerojatno kroz nelegalne aktivnosti. 

Na pitanje hoće li biti kažnjeni posjednici životinja koji nisu pravovremeno reagirali i je li među njima bilo i onih koji su primali poticaji od države, danas se čulo kako je Državni inspektorat još u postupcima dokazivanja ilegalnih radnji u postupanju posjednika životinja sa zaraženim mesom.

"Važno je uzeti u obzir to da se postupati može samo na temelju dokumentiranog nalaza inspektora. Brojčano stanje životinja u bazi prema cjepnim listama podudaraju se s brojčanim stanjem životinja kod posjednika životinja. Nažalost, ima i onih čija stoka nije evidentirana i upravo takvi morat će biti sankcionirani", istaknula je Manuela Zubčić iz Državnog inspektorata RH.

Samo vlasnici životinja koji su radili i ponašali se prema propisima dobit će obeštećenje države, istaknuli su iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane. Inače, kako je istaknuto, fokus u budućnosti treba biti na vakcinaciji i imunizaciji životinja, pogotovo u distriktima kao što je Lonjsko polje, što je prekinuto prije desetak godina pod pritiskom posjednika životinja. 

Hina/P.hr