Pandemija udarila i na prihode vrhunskih nogometnih klubova

26. siječnja 2021.

Foto: Shutterstock

Do kraja nogometne sezone 2020./2021. dvadeset će vrhunskih nogometnih klubova s najvećim prihodima ostati bez dvije milijarde eura planiranih prihoda, pokazuje to izvješće Deloitteova odjela sportskih djelatnosti s nazivom Financijska nogometna liga.

"Nema sumnje da je ovo jedno od najizazovnijih razdoblja s kojima se nogometna industrija ikada morala suočiti. Odsustvo gledatelja na tribinama, odgađanje i otkazivanje utakmica, smanjeni prihodi od TV prava i potreba za ispunjenjem očekivanja komercijalnih partnera znatno su utjecali na pripremu izvješća Financijske nogometne lige za 2021. Zbog toga je usporedba relativne uspješnosti klubova ove godine izazovnija nego inače", istaknuo je Dan Jones, partner u Deloitteovu odjelu sportskih djelatnosti.

Prihodi manji za 12 posto 

Dvadeset svjetskih nogometnih klubova s najvećim prihodima zajedno je ostvarilo prihode od 8,2 milijarde eura, što je 12 posto manje u odnosu na prethodnu sezonu kada je to bilo 9,3 milijarde eura. Razlozi su smanjenja prije svega pad od 937 milijuna eura u prihodima od TV prava, ponajprije zbog odgode prihoda od prijenosa u financijsku godinu koja završava 2021. i rabata televizijskim kućama povezanih s prekinutom sezonom 2019./2020.

Tu je i pad prihoda od ulaznica u iznosu od 257 milijuna eura, odnosno 17 posto zbog odgode utakmica, potom njihova otkazivanja ili igranja iza zatvorenih vrata, zbog čega su prihodi nepovratno izgubljeni. A tu je i otpis prihoda od tri posto u iznosu od 105 milijuna eura, zbog početka nekoliko velikih komercijalnih ugovora klubova Financijske lige u 2019./2020.

"Premda nijedan nogometni klub nije bio imun na izazove pandemije bolesti COVID-19 te su drugi klubovi pretrpjeli veće posljedice u relativnom smislu, klubovi Financijske lige snosili su najveće financijske posljedice u apsolutnom smislu. U ovogodišnjem izdanju, 20 najuspješnijih klubova u prosjeku je ostvarilo prihode od 409 milijuna eura po klubu, što je pad od 55 milijuna eura u usporedbi sa sezonom 2018./2019. što je 464 milijuna eura po klubu", rekao je Jones te dodaje kako je siguran povratak gledatelja na stadione u većem broju jedan je od najvažnijih prioriteta svjetskog nogometa.

sport stadion nogomet Foto: Pixabay / Ilustracija 

Klub po klub, a Barcelona i dalje prva 

Unatoč znatno različitim uvjetima među ligama u sezoni 2019./2020., tablica Financijske lige uglavnom je nepromijenjena u odnosu na protekle godine. Među deset najuspješnijih klubova isti su klubovi kao i prošle godine, dok je 18 od 20 najuspješnijih klubova bilo i u prošlogodišnjem izdanju Financijske lige.

FC Barcelona na 1. mjestu sa 715,1 milijunom eura i Real Madrid na 2. mjestu sa 714,9 milijuna eura na vrhu su i ovogodišnje Financijske lige, a razlika među njihovim prihodima od samo 0,2 milijuna eura najmanja je zabilježena razlika u povijesti Financijske lige.

Barcelona je zabilježila drugi najveći pad prihoda u apsolutnom smislu među svim klubovima Financijske lige, u odnosu na svoju rekordnu godinu 2018./2019. kada je postala prvi klub koji je probio granicu od 800 milijuna eura u prihodima (840,8 milijuna eura).

Real Madrid zabilježio je manji pad u prihodima. Klub je ostvario povećanje komercijalnih prihoda od 28,1 milijun eura (osam posto) zbog proširenja ključnih partnerstava i preuzimanja interne kontrole nad većim brojem aktivnosti za ostvarenje prihoda.

nogomet, gol, lopta Foto: Pixabay

Bayern Munich sa 634,1 milijunom eura popeo se na treće mjesto u ovogodišnjoj Financijskoj ligi. Prvi se put nakon sezone 2013./2014. našao među trima najuspješnijim klubovima. Zabilježio je najmanji pad prihoda od samo četiri posto među deset najuspješnijih klubova Financijske lige, iskoristivši mogućnost iskazivanja cjelokupnih prihoda od TV prava u financijskoj godini koja završava 2020. zbog ranog završetka sezone Bundeslige.

S prihodom od 580,4 milijuna eura, odnosno 509 milijuna britanskih funti, Manchester United završio je na četvrtome mjestu nakon pada prihoda od 131,1 milijuna eura, odnosno 118,1 milijuna britanskih funti (ili 19 posto), što je najveći godišnji pad u ovogodišnjoj Financijskoj ligi. To je u najvećoj mjeri rezultat činjenice da se Red Devils nisu natjecali u UEFA-inoj Ligi prvaka 2019./2020., nepostojanja prihoda od ulaznica i rabata te odgode televizijskim kućama.

S druge strane, Liverpool je ušao među prvih pet klubova prvi put nakon 2001./2002. s prihodima od 558,6 milijuna eura, odnosno 489,9 milijuna britanskih funti. Uspjeh kluba na terenu u proteklih nekoliko godina i dalje pridonosi njegovu financijskom uspjehu. Koristi od Liverpoolova osvajanja Premijer lige raspoređene su na financijske godine koje završavaju 2020. i 2021.

Preostala mjesta među deset najuspješnijih zauzeli su Manchester City, koji je na 6. mjestu – s 549,2 milijuna eura, Paris Saint-Germain na 7. mjestu – 540,6 milijuna eura, Chelsea na 8. mjestu – 469,7 milijuna eura, Tottenham Hotspur na 9. mjestu – 445,7 milijuna eura i Juventus na 10. mjestu – 397,9 milijuna eura.

"Pandemija bolesti COVID-19 potaknula je klubove na promišljanje te prilagodbu širih strateških ciljeva i poslovnih modela radi snažnog oporavka od trenutačne situacije. Konkretno, ubrzala se usredotočenost na unutarnje i vanjske digitalne kapacitete s obzirom na to da je digitalna interakcija postala dominantan način na koji klubovi mogu komunicirati sa svojim zaposlenicima i navijačima. Najagilniji i najinovativniji klubovi bit će najspremniji na ostvarenje veće vrijednosti za svoje ključne dionike te nagrađeni najbržim i najsnažnijim oporavkom", rekao je Tim Bridge, direktor u Deloitteovu odjelu sportskih djelatnosti.

nogomet kopačka teren igra Foto: Pixabay

Budući izgledi

Deloitteov odjel sportskih djelatnosti procijenio je kako će klubovi Financijske lige ove godine propustiti ostvariti više od dvije milijarde eura prihoda do kraja sezone 2020./2021.

Navedena brojka obuhvaća i iznose neostvarene u sezoni 2019./2020. zbog pandemije, ponajprije jer će prihodi od ulaznica klubova biti nepostojeći od ožujka 2020., a čini se i da se navijači neće moći vratiti na stadione u velikom broju do kraja sezone 2020./2021.

Zatim rabati televizijskim kućama za "velikih pet" liga i UEFA-u prema trenutačnim podacima iznose gotovo 1,2 milijarde eura, a veliki dio tog iznosa snose klubovi Financijske lige. Valja računati i na to da je izgubljena mogućnost nastavka prethodnog rasta u predmetnom razdoblju.

P.hr/I.G.