Premužak: Industrija nam je na koljenima

25. travnja 2021.

Tihomir Premužak/Foto: Privredni

Za Vetropack Stražu 2020. godina bila je izazovna zbog poremećaja koje je pandemija koronavirusa uzrokovala na tržištu ambalažnog stakla, ali i iznimno uspješna jer su realizirali veliki investicijski projekt – u pogonu u Humu na Sutli od početka veljače u funkciji je nova peć, čiji je kapacitet u odnosu na staru veći za 50 posto.

"Nova peć, uz veći kapacitet taljenja, ima i jednu dodatnu proizvodnu liniju. Najveći je to takav projekt u povijesti tvornice, a njegova je vrijednost oko 50 milijuna eura. Vrlo je značajno to što smo projekt proveli prošle godine, koja je za Vetropack Stražu bila jedna od najtežih u 160-godišnjoj povijesti poslovanja", kaže Tihomir Premužak, predsjednik Uprave Vetropack Straže.

Tvrtka u prosjeku godišnje izveze više od 70 posto proizvedene staklene ambalaže, i to najviše u zemlje u regiji, ali i na određena europska tržišta, ponajprije u Italiju. Uz hrvatsku, Grupa obuhvaća tehnološki visokorazvijene tvornice s prodajnim i distribucijskim uredima u Švicarskoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Ukrajini, Italiji i Moldaviji.

Vetropack Straža

Foto: Veropack Straža

Tvrtka je prošle godine u travnju zabilježila povijesni pad prodaje, a u srpnju pak povijesni rast. Istodobno je ostvaren i jedan od najvećih brojeva utovara u jednome danu iako je cjelogodišnji prosjek iznosio 50-ak kamiona robe dnevno, što je malo manje no prethodne godine.

"Mi smo u 2020. prodali nešto manje od jedne milijarde boca, a inače je naš novi proizvodni i prodajni kapacitet veći od jedne milijarde boca, što namjeravamo realizirati ove i narednih godina", kaže Premužak.

Ovaj se veliki hrvatski izvoznik uspješno prilagodio promjenama koje je donijela pandemija koronavirusa, a koliko je to uspjelo hrvatskom gospodarstvu u cjelini, pitamo Tihomira Premužaka, čelnog čovjeka tvrtke i predsjednika CROMA-e, udruženja menadžera i poduzetnika.

"Mislim da djelomično jest, ali u potpunosti nikako ne. Hrvatsko gospodarstvo još uvijek ide u krivom smjeru, još uvijek smo svi zaluđeni turizmom i sezonom, a mislim da je to krivo. Na kraju krajeva, ova pandemija pokazala je koliko smo zbog toga ranjivi. Naša je industrija na koljenima i dok ne reindustrijaliziramo zemlju i ne iskoristimo zapuštena poljoprivredna prostranstva, ne možemo očekivati napredak. Zemlja se ne može voditi na principu rentijerskoga gospodarstva", mišljenja je Premužak.

Veliko restrukturiranje u 2021.

Potpuni oporavak, ocjenjuje, može se očekivati tek 2022. ili, još izglednije, početkom 2023. godine ako se procijepi stanovništvo i stvori kolektivni imunitet.

"Prije toga to nije moguće. Ova godina bit će godina preživljavanja, borbe svih industrijskih sektora s nedaćama krize, raznim tranzicijama i promjenama unutar kompanija, traženjem novih proizvodnih i tržišnih niša; bit će to godina velikog restrukturiranja. Mislim da ništa više neće biti isto kao što je bilo prije koronakrize", smatra Premužak.

Može li pandemija biti prilika za transformaciju hrvatskoga gospodarstva?

"Krize su uvijek istodobno i prilike. Međutim, bojim se da ćemo iz ove krize ponovno izaći s istim problemima. Nismo se primili posla, odnosno transformacija i reformi koje smo trebali provesti, a mislim da je ovo krizno vrijeme bilo dobra prilika za to. Ako ne provesti ih, onda barem ozbiljno krenuti s njima. U tom smislu nisam optimističan, nije se baš nešto bitno promijenilo", kaže Premužak ističući da primjer Vetropak Straže, koja je zahtjevan projekt odradila u iznimno teškoj godini, potvrđuje da se i u krizi mnogo toga može učiniti.

Tihomir Premužak

Foto: Tihomir Premužak / Foto: Privredni

CROMA za novo doba

Ova je kriza bila dobra prilika i za promjene u CROMA-i, istaknuo je Premužak, koja je prošle godine obilježila 30 godina postojanja i zrela je za prilagodbu novom vremenu. Podsjeća da je organizacija, nakon što su se povukli ljudi koji su je stvarali, već dobila i novo vodstvo.

"Sada nastojimo objektivno sagledati trenutnu situaciju i odlučiti kako voditi CROMA-u u novo doba koje je pred nama. Ne možemo dopustiti da se svi mijenjaju i prilagođavaju novom dobu, a samo CROMA ne. To je naš zadatak i na to ćemo se fokusirati ove godine", istaknuo je Premužak najavivši konkretne promjene – od temeljnih dokumenata, strategije i načina vođenja do članstva. Sinergija bogatog iskustva starijih članova i energija mladih menadžera pokretačka su snaga CROMA-e, zaključuje Tihomir Premužak.

 

Ivana Barać