Pametna rješenja za spas pčela i ekosustava

11. svibnja 2022.

Foto: A1

Pčele koje posjećuju florom bogati zagrebački Botanički vrt moći će se tamo i privremeno nastaniti zahvaljujući hotelu za pčele, koji je u okviru svojeg projekta GigaBEEtno postavila tvrtka A1 Hrvatska. Riječ je o trećem u nizu hotela za solitarne pčele koje zbog ljudske aktivnosti gube svoja prirodna staništa u gradovima, što utječe na cijeli ekosustav u kojem su pčele zbog oprašivanja biljaka ključan čimbenik.

GigaBEEtno je posljednja u nizu društveno korisnih inicijativa kojima A1 Hrvatska tijekom svojega 22-godišnjeg poslovanja na domaćem tržištu nastoji pridonijeti kvaliteti života u zajednici, olakšati svakodnevicu svojim korisnicima, ali i unaprijediti kvalitetu odnosa poslovnog sektora prema okolišu. Svojim društveno odgovornim programom Čini pravu stvar tvrtka promiče ekološki, društveno prihvatljivije, učinkovitije i održivije načine rada i života.

Cilj je projekta očuvati kvalitetu života solitarnih pčela u urbanim sredinama, educirati i podizati svijest o njihovoj važnosti za naš ekosustav te poticati pozitivan odnos prema okolišu. A1 Hrvatska provodi ga u partnerstvu s Go2Digitalom.

U razgovoru o važnosti zaštite solitarnih pčela sudjelovali su Nikola Kezić, umirovljeni profesor Agronomskog fakulteta i vodeći stručnjak za pčele u RH, Siniša Staničić, direktor Odjela ICT prodaje i rješenja u A1 Hrvatska, Vanja Stamenković, voditelj Botaničkog vrta te glumica Zrinka Cvitešić, prijateljica projekta koja trenutno glumi u predstavi Povijest pčela u Hrvatskom narodnom kazalištu.

"Jedna solitarna pčela oprašuje jednako efikasno kao i 120 medonosnih pčela, zbog čega je njihov opstanak ključan za održavanje vegetacijskih sustava u gradovima. Ljudska aktivnost uvelike je smanjila njihov broj staništa te je sada potrebna intervencija u izgradnji nastambi gdje se pčele mogu sakriti tijekom nepovoljnih uvjeta, ali i prezimiti. Dodatan faktor koji otežava njihov život u gradovima jest zagađenje zraka te mi je drago da se ovim projektom upućuje i na taj problem", kazao je prof. Kezić.

U sklopu ovog projekta izgrađena su već dva hotela za pčele na području Zagreba – jedan u kampusu A1 Hrvatske na Vrtnom putu, a drugi ispred HALE Zagreb. Potonji se nalazi između dva Go2Digitalova ekrana i pored njega je IoT (Internet of Things) stanica za mjerenje kakvoće zraka, koja nudi transparentan uvid svih zainteresiranih korisnika u čistoću zraka koji udišu pčele i sva ostala živa bića u Zagrebu. S trećim hotelom za pčele u zagrebačkom Botaničkom vrtu, ova zelena oaza u centru grada dobiva smještaj za stanare koji održavaju vegetaciju parka na životu, kao i stanicu za mjerenje kakvoće zraka.

"Baš kao što je u košnicama sve uređeno i čisto, upravo takvi su i naši pametni gradovi budućnosti. Digitalnim rješenjima A1 Hrvatska unaprjeđuje korisničko iskustvo i podiže kvalitetu života. Svoju ponudu smart usluga i proizvoda prilagođavamo potrebama tržišta i društva, a naša je uloga u projektu GigaBEEtno upravo pokazati predanost ekološki važnim temama. IoT rješenja omogućuju mjerenje kakvoće zraka u realnom vremenu, pametnije upravljanje sustavima otpada i javno praćenje dostupnih parkirnih mjesta u gradovima te cijeli niz različitih pametnih brojila, što sve umanjuje emisije CO2 i donosi uštede gradovima i kompanijama", rekao je Siniša Staničić, direktor Odjela ICT prodaje i rješenja u A1 Hrvatska.

Podršku ovom projektu pružila je i svjetska organizacija za zaštitu prirode World Wide Fund for Nature (WWF).

"Od oko 20.000 vrsta pčela koje zuje svijetom, čak 1.000 ih možemo pronaći u našoj regiji. Znanstvenici procjenjuju da na svakom trećem zalogaju hrane koju pojedemo možemo zahvaliti pčelama. U WWF-u pčela je simbol očuvanja biološke raznolikosti, koju gubimo nevjerojatnom brzinom. Možda zvuči nevjerojatno, ali bez pčela morali bismo se oprostiti od namirnica kao što su jagoda, badem, trešnja, kruška ili rajčica. Drugim riječima, o očuvanju pčela ovisi budućnost prirode, a u konačnici i nas ljudi", izjavila je Petra Boić Petrač, direktorica Komunikacija i donacija građana WWF-a Adria.

Vanja Stamenković, voditelj Botaničkog vrta, istaknuo je da Botanički vrt imam vrijednu zbirku hrvatske flore te da pčele očekuje siguran dom u mirnom okružju.

"Ovaj je vrt mnogo više od raznolike i brojne zbirke živih biljaka, a u našoj urbanoj oazi u metropoli skladno živi više od 7.000 različitih biljnih vrsta. Drago nam je što smo dio ovog projekta i što javnost sve više spoznaje važnost solitarnih pčela, ali i pčela općenito, za našu floru i život na Zemlji", kazao je Stamenković.

P.hr/B.I.