Pad potrošnje u svibnju u maloprodaji usporen na 7,8%

30. lipnja 2020.

Foto: Shutterstock

U Hrvatskoj je u svibnju promet u trgovini na malo pao 7,8 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je znatno manje u odnosu na rekordni pad mjesec dana prije, a analitičari očekuju pad potrošnje na godišnjoj razini i idućih mjeseci.

Državni zavod za statistiku objavio je izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u svibnju porasla 23,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na svibanj prošle godine pala 7,8 posto.

To je treći mjesec zaredom kako je potrošnja pod utjecajem koronakrize pala, ali sporije u odnosu na pad u travnju za rekordnih 25,5 posto.

„Kao rezultat postupnog popuštanja Vladinih mjera tijekom svibnja uvedenih za ublažavanje učinaka pandemije, promet u trgovini na malo u svibnju je zabilježio snažan mjesečni porast, dok je na godišnjoj razini nastavljen pad", navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

U svibnju je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, pao za 3,4 posto na godišnjoj razini, dok je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 4,9 posto, pokazuju podaci DZS-a.

U prvih pet mjeseci ove godine promet u trgovini na malo realno je pao za 6,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

„Iako su mjesečni podaci pod utjecajem popuštanja Vladinih mjera donijeli snažna pozitivna kretanja u trgovini na malo, očekujemo da će podaci za lipanj i ostatak godine donijeti nastavak negativnih kretanja”, ističu analitičari RBA.

U cijeloj ovoj godini očekuju prvi pad potrošnje u maloprodaji od od 2012., i to za 9,5 posto.

„Navedeni pad bit će odraz nižeg raspoloživog dohotka, optimizma potrošača te manje potrošnje kućanstava, ali u velikoj mjeri i smanjene turističke potrošnje”, zaključuju analitičari RBA.

Podaci najavljuju oštar pad gospodarstva u drugom kvartalu

Oštar pad potrošnje posljedica je mjera usmjerenih na sprječavanje širenja koronavirusa, koje su stupile na snagu u drugoj polovici ožujka, dok je popuštanje tih mjera započelo krajem travnja.

Te su mjere usporile rast gospodarstva već u prvom tromjesečju, pa je bruto domaći proizvod (BDP) porastao samo 0,4 posto na godišnjoj razini, najsporije od trećeg kvartala 2014. godine.

U drugom tromjesečju očekuje se oštar pad gospodarstva, a potom i recesija, odnosno pad gospodarstva dva tromjesečja zaredom.

U nedavno provedenoj anketi Hine, šest analitičara navelo je da bi u drugom tromjesečju BDP mogao pasti između 15 i 25 posto na godišnjoj razini.

To bi bilo znatno više od 8,8 posto, dosad najvećeg pada BDP-a, zabilježenog u prvom tromjesečju 2009. godine na početku financijske krize.

trgovina,kupovina,plaćanje,kartica,POS,blagajna

HGK: U svibnju zabilježen pad maloprodajnoga prometa

U svom komentaru Hrvatska gospodarska komora ističe kako je usporavanju dinamike pada pridonijelo  popuštanje mjera u borbi protiv koronavirusa, koje je započelo 27. travnja (prva faza), a završeno je 11. svibnja, odnosno veći je dio svibnja prošao bez mjera koje su uvelike pomogle suzbijanu širenja virusa, ali i ograničavale maloprodajni promet.

"Ovogodišnji je svibanj bio treći uzastopni mjesec godišnjega pada realnoga prometa, a takav je slučaj (gdje je tri mjeseca uzastopce zabilježen pad) posljednji put zabilježen početkom 2013. Na kumulativnoj je razini, odnosno u prvih pet mjeseci 2020. godine, realan promet u trgovini na malo bio, prema kalendarski prilagođenim podacima, 6,7 posto manji u odnosu na isto razdoblje 2019. godine", kaže se u komentaru HGK.

HGK ističe da iako rezultati ankete o pouzdanju potrošača (koje objavljuje Europska komisija) pokazuju da je u lipnju 2020. godine zabilježeno znatno godišnje pogoršanje pouzdanja potrošača, ipak je to pogoršanje bilo slabijeg intenziteta nego ono u travnju i svibnju 2020. godine.

"Također, kada se zbroje podaci Porezne uprave (informacije iz sustava fiskalizacije) koji su objavljivani jednom tjedno za razdoblje od 1. do 28. lipnja, dolazi se do izračuna prema kojem je u gotovo cijelome lipnju 2020. godine iznos računa u djelatnosti trgovine na veliko i na malo bio 6,7 posto manji u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Stoga ti podaci Porezne uprave i rezultati ankete pouzdanja potrošača upućuju na to da bi podaci za lipanj 2020. godine mogli pokazati godišnji pad maloprodajnoga prometa, ali nešto sporije dinamike u odnosu na onu koja je zabilježena u svibnju", kaže se u komentaru gdje se također ističe kako je s obzirom na to da pandemija još uvijek traje, teško je predvidjeti buduća kretanja prometa u trgovini na malo.

Hina, P.hr