Oznaka kvalitete kao potvrda uspješnog poslovanja

7. studenoga 2021.

Foto: Dukat

S ciljem stvaranja vizualnog identiteta kvalitete hrvatskih proizvoda i usluga temeljenih na dugogodišnjem iskustvu i znanjima te razvojno-istraživačkom radu, invenciji, kreaciji i tradiciji, Hrvatska gospodarska komora prije 24 godine pokrenula je projekt vizualnog označavanja hrvatskih proizvoda i usluga. Na taj ih način želi dodatno predstaviti i afirmirati, kako bi glas o kvalitetnim domaćim proizvodima - hrvatskoj kvaliteti i izvorno hrvatskim proizvodima - lakše našao put do srca domaćih, ali i stranih potrošača.

Označavanje pomaže kupcima u prepoznavanju proizvoda, koji se odlikuju natprosječnom kvalitetom, poručuju iz Hrvatske gospodarske komore. Time se, kažu, izravno pomaže hrvatskom gospodarstvu te se nastoje brendirati ne samo proizvodi i usluge nego i zemlja u cjelini.

U Hrvatskoj trenutno 201 gospodarski subjekt nosi znakove Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko. Znakova kvalitete ukupno je 353, od čega 283 znaka Hrvatska kvaliteta i 70 znakova Izvorno hrvatsko. Kako su gospodarski subjekti sve svjesniji važnosti i ovakve vrste brendiranja, ove brojke neprestano rastu.

Znak Hrvatska kvaliteta priznanje je hrvatskom proizvođaču i proizvodu, a ujedno i jamstvo potrošaču da je riječ o proizvodima i uslugama koji predstavljaju sam vrh svjetske ponude u svojoj klasi i zadovoljavaju najviše zahtjeve kvalitete, koje potrošači mogu kupovati s punim povjerenjem. Točnije, označavanje proizvoda pomaže kupcima u prepoznavanju proizvoda koji se odlikuju natprosječnom kvalitetom.

Znak Izvorno hrvatsko nose visokokvalitetni hrvatski autohtoni proizvodi i usluge koji su nastali kao rezultat dugogodišnje tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacija ili invencija. Ovaj znak potvrđuje posebnu vrijednost - riječ je o natprosječno kvalitetnim proizvodima i uslugama s neponovljivim i jedinstvenim osobinama.

Četrdeset i jedan poslovni subjekti koji ima sjedište u Zagrebu nositelj je 74 znaka kvalitete koje dodjeljuje Hrvatska gospodarska komora.  

kava Franck Foto: Franck

Franck je nositelj znaka Hrvatska kvaliteta, i to za kave: Espresso kavu (mljevena kava, kava u zrnu), Jubilarnu kavu i Jubilarnu kavu bez kofeina te za mješavinu pržene mljevene kave Gloria. Jednako tako, njihov Gris i Palenta nose znakove Hrvatska kvaliteta.

Badel 1862 za svoje proizvode Badel Stara šljivovica i Badel Pelinkovac ima znakove Izvorno hrvatsko.  

Jamnica plus: oznaku Hrvatska kvaliteta nosi njezina Jamnica prirodna mineralna voda.

Kraš prehrambena industrija za svoju Bajaderu ima znak Izvorno hrvatsko te za Griotte desert Hrvatska kvaliteta.

Proizvodi Dukata Dimsi, Ribanac, Podravec i Zagrebački sir te Dukatela mliječni namazi nositelji su znakova Izvorno hrvatsko, dok Trapist, Dukat svježe mlijeko 1,5 i 3,2 posto mliječne masti, zatim Čokoladno mlijeko 0,2 l i 0,5 l te Brzo&Fino Vrhnje za kuhanje 200 g, 500 g i 1 kg imaju znakove Hrvatska kvaliteta.

Atlantic Cedevita za svoju Cedevita Fresh Dose of 9 Vitamins (naranča, limun, grejp, limeta, bazga & limun, menta & limun, tropic, light, Kids, Cedevita Stevija, Cedevita OTG) te prirodnu izvorsku vodu Kala nositeljica je znaka Hrvatska kvaliteta, dok gazirana prirodna mineralna voda Kalnička nosi oznaku Izvorno hrvatsko.

Tvrtka Zvijezda plus nositeljica je znaka Hrvatska kvaliteta za proizvode linije Margo, i to Margo nova, Margo light i Margo jogurt, zatim za Zvijezda stolni masni namaz 70 posto te za Zvijezda delikates majonezu.

Tvrtka Omega Software za svoj Centrix ima oznaku Izvorno hrvatsko, a za uslugu uvođenja poslovnih informatičkih rješenja zasnovanih na vlastitim platformama nositeljica je znaka Hrvatska kvaliteta.  

Meteor Grupa – Labud za svoje proizvode Čarli, Čarli classic, Čarli koncentrat, Čarli balsam, Čarli sensitive, Čarli energy ima znak Hrvatska kvaliteta.

Granolio za svoje Pšenično brašno Farina ima znak Hrvatska kvaliteta.

Pivo Foto: Pixabay/Ilustracija

Zagrebačka Pivovara znakovima Hrvatska kvaliteta označila je Ožujsko pivo, zatim Ožujsko cool, Tomislav te Ožujsko Rezano.

Tvrtka Živa voda nositeljica je znaka Hrvatska kvaliteta za Aquaviva stolnu vodu.

Naše Klasje nositelj je znaka Hrvatska kvaliteta za proizvode Aurelia svježa punjena tjestenina: Tortelloni dalmatinski pršut, Tortelloni četiri vrste sira, Tortelloni puretina, Tortelloni blitva i svježi sir, Ravioli ovčji sir i Ravioli istarski tartufi, kao i za proizvode  Aurelia svježa tjestenina: Rezanci, Široki rezanci, Zeleni rezanci, Špageti. Znak Izvorno hrvatsko nosi Aurelia kukuruzni koncentrat. 

Globaldizajn oznaku Hrvatske kvalitete ima za Globaladmin CMS sustav – računalni program za samostalno ažuriranje web-stranica. Tvrtka Dabar informatika nositeljica je oznake Izvorno hrvatsko za Dabar bankarsku aplikaciju, a škola stranih jezika Angla znaka Hrvatska kvaliteta za poduku stranih jezika.

Tehnokom je nositelj znaka Hrvatska kvaliteta za projektiranje, konzalting i inženjering termoenergetskih i procesnih postrojenja, kao i Psihijatrijska bolnica "Sveti Ivan", odnosno njihova dnevna bolnica s pripadajućim programima.

Tvrtka Kamgrad oznaku Hrvatske kvalitete ima za usluge građenja, kao i tvrtka Ultra Stop za uslugu aplikacije ugradnje materijala kod hidroizolacija i termoizolacija, antikorozivne zaštite i zaštite od sunca.  

Zlatarsko trgovački obrt Zlatarnica "Bashota" za kolekciju iz narodne baštine (licitari, igračke, nošnje) ima oznaku Izvorno hrvatsko.  

Tehnika je nositelj oznake Hrvatska kvaliteta za izgradnju stambenih, poslovnih i industrijskih objekata, kao i Sportsko učilište PESG za Obrazovanje odraslih Zagreb, Obrazovanje odraslih Valpovo te Obrazovanje odraslih Županja.  

Tvrtka Humas nositelj je znakova Hrvatska kvaliteta za online informacijski sustav za vođenje poslova zaštite na radu i zaštite od požara Stpro, kao i Hrvatska pošta za poštanske usluge.

Dvokut-Ecro za svoje savjetodavne usluge u području zaštite prirode i okoliša nositelj je znaka Hrvatska kvaliteta, dok je EL Koncept za svoj Fininfo portal nositelj oznake Izvorno hrvatsko.

Znakovi kvalitete  

Tvrtka Mrvoš ima oznaku Hrvatska kvaliteta za dizajnersku žensku odjeću, haljine, tunike, kapute, sakoe, hlače i suknje, dok je stolarski obrt Breza ima za uslugu izrade dizajnerskog namještaja linija proizvoda: stolica, stolova, lustera, fotelja i ormara.

OIKON oznaku Hrvatska kvaliteta ima za savjetovanje u zaštiti okoliša i prirode te upravljanju prirodnim resursima. Nosiljke za pse i Bean Bag kreveti za pse tvrtke Multivergo imaju oznaku Hrvatska kvaliteta.  

Samostalna umjetnica Nada Došen za dizajnersku žensku odjeću ima oznaku Hrvatska kvaliteta, a istu oznaku kvalitete imaju i tvrtka Vita projekt za usluge projektiranja i savjetovanja u zaštiti okoliša te tvrtka Splendor tekstil za proizvodnju kirurške maske.  

Tvrtka Razvojne strategije oznaku Hrvatske kvalitete ima za bezglutenski slatki program Moje malo zlato, zatim za Pecivo bez glutena, Brzo smrznute Tapioka kruhiće i Bezglutenski kruh. Tvrtka IN2 za svoj IBIS ima oznaku Izvorno hrvatsko.

Apipharma za svoje proizvode Gavezin - mast s gavezom i propolisom, Vitarojal - classic 1000 mg, tekući dodatak prehrani s matičnom mliječi i medom u ampulama, zatim Kapsin  - mast s ekstraktom paprike i propolisom i Apipol - propolis kapi ima oznaku Hrvatska kvaliteta.

Autoflota za usluge flotnog menadžmenta i poslovnog najma ima oznaku Izvorno hrvatsko.

Proizvod Magic Cleaner tvrtke Studio Nine nosi oznaku Hrvatska kvaliteta, dok Profil Klett za IZZI – digitalni sadržaj za učenje na daljinu ima oznaku Izvorno hrvatsko.

Tvrtka Dobro piće nositelj je znaka Hrvatska kvaliteta za Osječko svijetlo pivo.

P.hr