Ozbiljan IT biznis s fokusom na open source

16. listopada 2020.

Foto: Netgen

Hrvatska tvrtka Netgen specijalizirana za razvoj i podršku web-rješenjima postala je punoljetna, odnosno prošlo je 18 godina otkako je nekolicina kolega sa FER-a odlučila ući u privatne poslovne vode. Danas se mogu pohvaliti da zapošljavaju 25 stručnjaka te da su se čvrsto profilirali u implementaciji web i digitalnih rješenja, koristeći se suvremenim metodologijama i tehnologijom open source

Za sebe ističu kako su svome poslovanju pretežno usmjereni na zahtjevne i složene projekte te kompleksne integracije s trećim sustavima te da su se od ranih dana vodili jednostavnom idejom kako što lakše kreirati web-rješenja te ih učiniti boljim za krajnje korisnike.

Zaposlenici na prvome mjestu

Tijekom 18 godina rada Netgen je s posebnom pažnjom ulagao u razvoj svojih zaposlenika. Njegovi trenutni zaposlenici u prosjeku su gotovo sedam godina zaposleni u tvrtki, što dovoljno svjedoči o usmjerenosti tvrtke na ljude i temeljne vrijednosti. Također, neki od dugogodišnjih zaposlenika čak dobivaju i priliku ući u vlasničku strukturu tvrtke, čime se daje dodatni poticaj vrhunskom kadru.

Netgen, foto 1 Foto: Netgen

"Svi naši ljudi, uključujući i suvlasnike, mogu u svakom trenutku naći posao bilo gdje u svijetu, a činjenicu da odabiru ostati smatramo jednim od svojih najvećih uspjeha", kaže Ivo Lukač, Netgenov suosnivač i direktor.

Među hrvatskim IT tvrtkama od ranih dana isticali su se svojom otvorenom, open source filozofijom - postavljanjem programskog koda na GitHub. Tijekom ovih godina zagovarali su poprilično otvoren način rada jer, uz to što rabe tehnologiju otvorena koda kroz vlastite open source ekstenzije, add-onove i cjelovita rješenja te dijele svoje znanje i s cijelom zajednicom, imaju otvoreno više od 70 projekata s više od pola milijuna linija izvornoga koda, pri čemu su u vrhu među hrvatskim tvrtkama.

Uz dugogodišnju suradnju s digitalnim agencijama te velikim tvrtkama i organizacijama u Norveškoj, Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, Netgen je ostvario i neke zanimljive projekte u Vijetnamu i Togu. Među klijentima u Hrvatskoj ističu se Adriatic osiguranje, Atlantic grupa, A1, CARNet, Institut "Ruđer Bošković", Microblink te Iskon s kojim suradnja traje čak 15 godina.

Među vlastitim projektima u proteklih 18 godina istaknuli su se Netgen Layouts - sustav za izgradnju web-stranica temeljen na Symfony PHP frameworku, ali i Web Summer Camp, ljetna minikonferencija, koja od 2012. godine ljeti okuplja i do dvjestotinjak stručnjaka.

 

P.hr/I.G.