OVI indeks za listopad: Tržište rada i dalje je snažno

4. studenoga 2022.

Pixabay

Indeks slobodnih radnih mjesta - OVI indeks - upućuje na to da je i u listopadu ove godine potražnja za radom u Hrvatskoj bila snažna, a najtraženija zanimanja bila su prodavač, učitelj, konobar, kuhar i knjigovođa, objavio je Ekonomski institut Zagreb (EIZ).

"Pozitivna kretanja na tržištu rada, koja bilježimo od sredine prošle godine, nastavljaju se. Naime, OVI indeks upućuje na snažnu potražnju za radom. U usporedbi s listopadom 2021. godine te listopadom pretpandemijske 2019. godine, ovogodišnji listopadni OVI pokazuje za 22,3 i 33,42 posto snažniju potražnju za radom", navodi se u objavi na internetskim stranicama EIZ-a.

Najtraženija zanimanja u listopadu ove godine bila su prodavač, učitelj, konobar, kuhar i knjigovođa, dok je 48,8 posto oglasa za posao nudilo ugovor na određeno, a 46,1 posto ugovor na neodređeno, ističu iz EIZ-a.

Primjećuje se i stabilan udio oglasa za posao koji spominje mogućnost rada od kuće. U listopadu ove godine bilo ih je 2,2 posto, dok je udio oglasa za posao usmjeren na umirovljenike bio 3,5 posto.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravodobnih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

 

Hina/P.hr