Za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila u 2022. 108,3 milijuna kuna

21. lipnja 2022.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za jesen najavljuje i sufinanciranje infrastrukture za punjenje energetski učinkovitih vozila

Foto: Pixabay

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je javne pozive za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila. Prvi vrijedan 103,3 milijuna kuna namijenjen je građanima i tvrtkama, dok je pet milijuna kuna rezervirano za pravne osobe iz javnog sektora.

I dok se jedinice regionalne i lokalne samouprave, odnosno tvrtke i ustanove iz javnog sektora prijavljuju od 21. lipnja od 9 sati direktno Fondu, građani i privatne tvrtke svoje prijave podnose od 27. lipnja od 8 sati putem ovlaštenih prodajnih mjesta, kako je to bilo i prošle godine.

"Taj model pokazao se iznimno uspješnim jer jamči visoki postotak iskorištenosti ugovorenih sredstva. Ove godine dodatno smo povećali svoj budžet, posebno za tvrtke i građane, a prema informacijama koje imamo s terena očekujemo jako veliki interes", rekla je v. d. direktora Fonda Alenka Košiša Čičin-Šain te dodala kako, upravo zahvaljujući poticajima, raste broj novoregistriranih energetski učinkovitih vozila na našim cestama.

Na poziv Fonda u ovogodišnji program sufinanciranja prijavilo se 45 zastupnika vozila s 81 markom i čak 539 modela vozila za koja je moguće ostvariti maksimalno 40 posto opravdanih troškova nabave vozila. Lista vozila za koje je moguće ostvariti sufinanciranje te 301 prodajno mjesto na kojem ih je moguće kupiti nalazi se na stranici vozimoeko.fzoeu.hr.

Iznos poticaja ovisi o kategoriji vozila, pa tako Fond kupnju električnih vozila L1-L7 kategorije sufinancira iznosom do 20.000 kuna, plug-in hibride M1 kategorije do 40.000 kuna, dok će se za kupnju M1 kategorije vozila s električnim pogonom moći dobiti do 70.000 kuna.

Dodatno, pravnim osobama sredstva su dostupna i za vozila N1 kategorije i to plug-in hibridna vozila (do 40.000 kuna) te ona s električnim pogonom ili pogonom na SPP, UPP ili vodik, za koja se može dobiti do 70.000 kuna.

S maksimalno 400.000 kuna sufinanciraju se i vozila kategorije N2, N3, M2, M3 s električnim, plug-in hibridnim pogonom, pogonom na SPP, UPP ili vodik.

Najprije u salon izabrati vozilo

Kako bi ostvarili pravo na Fondovo sufinanciranje, svi zainteresirani trebaju prvo odabrati željeno vozilo te kontaktirati neko od prodajnih mjesta koje je evidentirano u bazi Fonda i navedeno uz listu vozila. Nakon što se građani, odnosno tvrtke odluče za marku i model energetski učinkovitog vozila potrebno je, u suradnji s odabranim ovlaštenim prodajnim mjestom, pripremiti svu potrebnu dokumentaciju.

Nakon toga slijedi postupak prijave koji podrazumijeva unos obveznih podataka i učitavanje potrebne dokumentacije u aplikaciju od strane prodajnog mjesta, a sve kako bi se za prijavitelja automatski rezervirao odgovarajući iznos poticaja. Redni broj podnošenja prijave dodjeljuje se kronološki, prema datumu i vremenu otvaranja rezervacije u mrežnoj aplikaciji Fonda. Da je rezervacija uspješna, potvrđuje potvrda koju će prodajno mjesto ispisati i dati kupcu.

Na potvrdi su uneseni podaci, redni broj prijave te upute za plaćanje obveznoga minimalnog predujma koji, ovisno o kategoriji i cijeni vozila, iznosi sedam posto traženih sredstava Fonda.

U slučajevima kad je na računu za predujam uračunana i kapara koju će od kupaca potraživati prodavatelji, na njemu treba biti jasno naznačeno da se dio iznosa odnosi na obvezni minimalni predujam koji je propisao Fond.

Važno je istaknuti kako račun za obvezni minimalni predujam za kupnju vozila, koja su u sustavu poticaja, ne smije biti uplaćen prije datuma i vremena zaprimanja navedenog u potvrdi prijavitelja o uspješnoj rezervaciji sredstava.

Rezervacije poticaja bit će moguće sve dok iznos rezerviranih sredstava u prijavnoj aplikaciji ne dosegne 103,3 milijuna kuna, nakon čega će se poziv za građane i tvrtke privremeno zatvoriti.

Na stranici vozimoeko.fzoeu.hr u realnom vremenu bit će moguće provjeriti dostupnost sredstava, a na njoj će se nalaziti i sve informacije o programu sufinanciranja uključujući popis svih modela vozila za koje je dostupno sufinanciranje te prodajnih mjesta na kojima se mogu rezervirati i kupiti.

S programima poticanja e-mobilnosti Fond ne planira stati - za jesen najavljuju i sufinanciranje infrastrukture za punjenje energetski učinkovitih vozila.

P.hr/I.G.