Ova izazovna vremena trebamo pretvoriti u svoju priliku

16. svibnja 2020.

Foto: Naftalina

U tekstilnoj industriji nije lako poslovati ni u krizi ni u boljim vremenima, ali oni najuspješniji pronađu nišu i svoju priliku na domaćem i inozemnom tržištu. Jedna je od takvih tvrtki i Naftalina koja posluje 37 godina i čija je osnovna djelatnost šivanje korporativne odjeće za hotele, restorane i zračne luke. Kupcima nude i izradu zavjesa, tapeciranje namještaja, a imaju i vlastitu radionicu te uslugu pranja za restorane. Budući da su u poslovanju naslonjeni na HoReCa program, zbog pandemije koronavirusa morali su napraviti potpuni zaokret.

"Trudimo se tvrtku učiniti otpornijom na vanjske šokove jer okruženje svjetske pandemije unosi u sve nas strah i neizvjesnost. U takvim izvanrednim okolnostima pokušavamo unijeti stabilnost u poslovne procese donošenjem zajedničkih odluka za okvire održivosti", kaže za Privredni Josipa Maslać Petričević, vlasnica i direktorica Naftaline.

Zbog novonastale situacije proizvodni asortiman Naftaline potpuno je promijenjen - preusmjerili su se na program u zdravstvu, pa sada šivaju pamučne maske, kirurške kute, medicinske nazuvke i jednokratnu posteljinu za bolnice.

"Moramo naglasiti da nam je Hrvatska gospodarska komora u tome mnogo pomogla, a gospođi Jagodi Divić, koja nas je na dnevnoj bazi spajala s dobavljačima tkanina i krajnjim kupcima, nesebično davala savjete i ideje kako dalje te nam tako olakšala ovu tešku i izazovnu situaciju, ljudski smo i profesionalno posebno zahvalni", kaže zagrebačka poduzetnica.

Uz šivanje za potrebe hrvatskog tržišta, Naftalina izrađuje i pamučne zaštitne maske za Grad Pariz koje će oni dijeliti beskućnicima te kirurške kute za njemačko tržište.

"Borimo se za svako radno mjesto i za sada smo zadržali sve djelatnike. Što će biti u budućnosti, zaista ne znamo jer na neke situacije ne možete utjecati. Težište smo stavili na zajedništvo i trudimo se iskreno razgovarati i dogovarati o svim okolnostima sa zaposlenicima te dobavljačima i kupcima", priča Maslać Petričević.

Ističe da su Vladine mjere u pandemiji bile nužne te da su zahvaljujući njima sačuvali radna mjesta i opstali. "Trebalo bi nastaviti i zadržati barem to da se PDV plaća po naplaćenoj fakturi te ukinuti plaćanje poreza na dobit za iznos koji se reinvestira u poslovanje", mišljenja je naša sugovornica.

"Najvažnija lekcija koju bi Hrvatska trebala naučiti iz ove krize jest da je novi svijet - svijet potpune povezanosti i da su nam se životi radikalno promijenili. Moramo uhvatiti korak u primjeni digitalnih komunikacijskih alata. A ključno je i najvažnije to da svi damo pozornost domaćem proizvodu, uložimo dodatne napore u razmjenu ideja i informacija te da ova izazovna vremena pretvorimo u svoju priliku", zaključuje Maslać Petričević.

Ivana Barać