Otvorena prva HEP-ova ultrabrza punionica električnih automobila

13. veljače 2020.

Foto: HEP

HEP je u suradnji s Inom na odmorištu Vukova Gorica prvi u Hrvatskoj pustio u rad najbržu i tehnološki najnapredniju ultrabrzu punionicu za električne automobile na autocestama u Hrvatskoj. Prva HEP-ova ultrabrza punionica, snage 175 kW, omogućava punjenje električnog automobila već za 15 minuta.

Na istoj lokaciji, na odmorištu Vukova Gorica na autocesti A6 Zagreb - Rijeka, od prošle su godine u funkciji četiri HEP-ove brze AC/DC punionice, pojedinačne snage 50 kW. Nakon postavljanja i ultrabrze punionice, Vukova Gorica postala je jedno od najvažnijih čvorišta e-mobilnosti u Republici Hrvatskoj. Prva HEP-ova ultrabrza punionica postavljena je u sklopu međunarodnog projekta NEXT-E, sufinanciranog iz fondova EU. Ima dva standardizirana DC priključka (ChaDeMo i CCS) te može puniti električno vozilo snagom od 175 kW. Brzina punjenja na takvoj punionici ovisi o mogućnostima i karakteristikama baterije svakog vozila. Vozila koja mogu iskoristiti pune performanse ultrabrze punionice u prosjeku mogu za oko 15 minuta napuniti bateriju do razine koja omogućava 300 kilometara vožnje.

hep punjač brzi

"Ultrabrza punionica vozačima električnih automobila, našim sugrađanima i gostima maksimalno skraćuje vrijeme stajanja na odmorištu i omogućuje im da što brže dođu do svojih odredišta. Zato planiramo na autocestama postaviti još nekoliko punionica ove ili još veće snage. Prvi smo u Hrvatskoj prepoznali važnost elektrifikacije prometa te smo do danas u hrvatskim gradovima, na međugradskim prometnicama i autocestama postavili više od 120 javnih ELEN punionica“, kaže Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede.

P.hr/K.S.