Otvoren stečaj nad tvrtkom Uljanik Proizvodnja opreme

15. travnja 2019.

Foto: Uljanik

Trgovački sud u Pazinu otvorio je stečajni postupak nad Uljanik Proizvodnjom opreme te je za 13. kolovoza zakazao ispitno ročište na kojem će se ispitati tražbine vjerovnika te tvrtke s više od 6,2 milijun kuna utvrđenog duga.

Sudsko rješenje uslijedilo je nakon što je Fina početkom veljače podnijela prijedlog za otvaranje stečaja u kojem je navedeno da je Uljanik Proizvodnja opreme, kojoj je osnivač Uljanik Brodogradilište, imala evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana te da ima 67 zaposlenih.

U dosadašnjem tijeku postupka direktor Uljanik Proizvodnje opreme Armando Banković izjavio je da je ta tvrtka prije nekoliko mjeseci imalo više od 140 zaposlenika, a danas ih ima 65.

Istaknuo je i kako je društvo povezano s proizvodnjom brodske opreme, da su unazad par godina svi kapaciteti bili povezani s Uljanikom, a prije toga je 70 posto kapaciteta radilo za vanjske tvrtke te da je tvrtka radila do kraja 2018., a sada ne radi zbog blokade računa i da zaposlenici nisu primili plaću sedam mjeseci. Predložio je da se pričeka s otvaranjem stečaja dok se ne vidi što će biti s Uljanik Brodogradilištem i Brodogradilištem 3. maj, kao i ostalim društvima iz grup, jer prema svima ovo društvo ima potraživanja, a prema navodima nadređenih možda bi ipak i uspjeli s restrukturiranjem i nastavkom proizvodnje.

Dodao je i kako je za brod koji je na navozu u Uljaniku preostalo još 80.000 sati za realizaciju obveza koje je preouzeo Uljanik Proizvodnja opreme te da ima materijal za rad na brodu za 3. maj, odnosno za izradu cijele gornje površine broda.

S druge strane, stečajna upraviteljica Milena Veljović naglasila je da dužnik ima imovinu koja se sastoji od nekretnina, postrojenja i opreme, materijalne imovine u pripremi, zaliha i potraživanja te kratkotrajne imovine. Na većini nekretnina upisane su hipoteke Istarske kreditne banke Umag, dok su neke nekretnine neopterećene, a vrijednost nekretnina procjenjuje se na oko 156 milijuna kuna

Uljanik Proizvodnja opreme dala je u zalog nekretnine u svom vlasništvu za druga društva - Uljanik i Uljanik Brodogradilište te temeljem tih kredita dug iznosi 81,3 milijuna kuna bez obračunatih kamata.

Uljanik Proizvodnja opreme tvrtka je sa sjedištem u Vodnjanu i s temeljnim kapitalom od 111,6 milijuna kuna. Kao tvrtka u sklopu Uljanik grupe specijalizirana je za izradu čeličnih konstrukcija i drugih materijala koje se ugrađuju u sve tipove brodova.

 

Hina/P.hr