Uz mlade poljoprivreda u Hrvatskoj ima budućnost

6. srpnja 2019.

Foto: Facebook/Tomislav Tolušić

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić je otvorio novi plastenik za hidroponski uzgoj paprike i rajčice tvrtke Dalis u selu Gajić u Osječko-baranjskoj županiji.

Novim plastenikom ukupne površine 11.774 metra četvornih, uz već postojećih 15.000 četvornih metara plastenika, zaokružena je hidroponska proizvodnja visokokvalitetnog povrća. Godišnja proizvodnja ove tvrtke iznosi 800 tona, a prodaja svih proizvedenih količina povrća ugovorena je za ovu i iduću godinu. Tvrtka ima dvije specijalizirane trgovine u Osijeku gdje prodaju svoje proizvode, koje nazivaju "tržnica u trgovini", a povrće na tržište plasiraju i putem dvije hrvatske tvrtke. Najviše proizvode paprike i rajčice, ali i druge povrtlarske kulture poput krastavaca, kupusa, zelene salate i lubenice.

PlastenikFoto:Facebook/Tomislav Tolušić

Projekt ove tvrtke sastavljen je od 10 proizvodnih lađa i jedne tehnološke lađe koje zajedno čine cjelinu te je opremljen najnovijom opremom i objektima za plasteničku proizvodnju. Nositelj je projekta najmlađi sin obitelj Filakov, zbog čega je tvrtka ostvarila 70 posto potpore iz Programa ruralnog razvoja RH, a projekt je sufinanciran sa 7.440.000 kuna iz operacije 4.1.1. "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava" za sektor voća i povrća te je do sada isplaćeno 3.556.755 kuna. Zahvaljujući novoj investiciji tvrtka će zaposliti sedam novih djelatnika.

"Ova vrijedna baranjska obitelj pravi je primjer kako se u malom selu, od samo dvjestotinjak ljudi, može razviti uspješan biznis, zaposliti lokalno stanovništvo i oplemeniti cijeli ruralni prostor", izjavio je ministar Tolušić.

Iz Programa ruralnog razvoja RH u Osječko-baranjskoj županiji do sada je ugovoreno više od 1,5 milijardi kuna potpore projektima.

P.hr/I.B.