Otvoren natječaj za stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima

10. rujna 2019.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Ministarstvo gospodarstva u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava objavilo je natječaj Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima, kojim će učenicima i poduzetnicima na raspolaganju biti 200 milijuna kuna za dvije školske godine.

Natječaj će trajati od 10. rujna do 31. listopada i obuhvatiti 62 deficitarna zanimanja.

"Izborili smo se da se stipendija učenicima poveća za 100 posto. Ona više neće iznositi 750, nego 1.500 kuna, a za gospodarske subjekte osigurali smo više od 60 milijuna kuna”, rekla je pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac te je dodala kako su dosad gospodarski subjekti mogli koristiti potporu do 150.000 kuna, a da će ona sada biti do 500.000 kuna.

Istaknula je kako će ove godine učenici uz stipendiju koju dobivaju u školi moći dobivati i naknadu na temelju ugovora o naukovanju kod poduzetnika kod kojeg idu na praksu.

"Bit će omogućene još dvije vrste potpore - jedna kojom ćemo podupirati mentora koji radi s djetetom te druga kojom će poslodavac moći nabaviti opremu u iznosu od 30 posto ukupne vrijednosti projekta”, rekla je Mandac.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović rekao je kako je 85 posto sredstava financirano iz Europskoga socijalnog fonda, dok je nacionalna komponenta 15 posto.

„Ovdje se radi o zanimanjima koja su izuzetno atraktivna na tržištu rada i za kojima tržište rada u Republici Hrvatskoj trenutno vapi”, rekao je Aladrović.

Naglasio je kako će stipendijama biti pokriveno 7.000 djece u strukovnom obrazovanju te kako je broj gospodarskih subjekata koji može sudjelovati u ovom projektu gotovo upeterostručen.

Ministar gospodarstva, poduzetnišva i obrta Darko Horvat istaknuo je kako su podizanjem stipendija one godišnje podignute s 9.000 na 18.000 kuna.

„Poduzetnik ima i mogućnost dati učeniku nagradu tijekom naukovanja u iznosu od 1.250 kuna mjesečno, što neće biti oporezivano. Kada zbrojite stipendiju i nagradu, dolazite do toga da će učenik u srednjoj školi imati neoporezivu naknadu u visini od 2.750 kuna”, objasnio je Horvat.

Izvijestio je i o inicijativi da se taj neoporezivi kumulativni dio dovede do 3.000 kuna.

 

Hina/P.hr