Otvoren natječaj za Hrvatski indeks održivosti (HRIO)

6. lipnja 2023.

Foto: Pixabay

Natječaj za Hrvatski indeks održivosti (HRIO) za ovu godinu otvoren je danas i trajat će do kraja rujna, istaknuto je u utorak na konferenciji koju su u povodu otvaranja natječaja organizirali Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HR PSOR) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP).

HRIO je metodologija procjene korporativne održivosti poduzeća u Hrvatskoj, koja se provodi kontinuirano od 2008. godine.

HRIO prati europske trendove i smjernice za izradu izvještaja, globalne rejtinge i ciljeve održivog razvoja te predstavlja jedinstveni nacionalni alat rangiranja poduzeća na temelju održivih praksi.

Kako je istaknuto na konferenciji, HRIO poduzećima omogućava mjerenje održivosti vlastitih poslovnih praksi, a najbolji osvajaju nagrade koje se dodjeljuju na godišnjoj konferenciji o održivom razvoju.

Nagrade se dodjeljuju u četiri kategorije - za veliko, srednje, malo te javno poduzeće.

Nagrada se dodjeljuje i za najbolja poduzeća u nekoliko područja djelovanja, poput područja upravljanja okolišem, područja održivoga korporativnog upravljanja itd.

Također se dodjeljuje i nagrada za najveći napredak u odnosu na rezultate ostvarene prethodne godine.

Direktorica HR PSOR-a Mirjana Matešić iznijela je i podatke koji pokazuju da su velika poduzeća u natječaju sudjelovala s 52 posto, a četvrtina su srednja poduzeća.

No, javna su poduzeća jako nezainteresirana i ne znaju na koji ih način motivirati. To je, nažalost, posljedica klime u kojoj živimo i činjenice da vlasnik nije zainteresiran za ove teme, rekla je Matešić napominjući da je u nekim drugim državama situacija najčešće obrnuta, odnosno najveća odgovornost jest upravo na kompanijama koje su u državnom ili javnom vlasništvu.

Istaknula je i kako podaci za posljednje dvije godine pokazuju da se s vrlo visokom pozitivnom korelacijom može povezati uspjeh u održivosti, odnosno uspjeh u HRIO-u i prosječan poslovni uspjeh ili prihod po zaposlenom.

Naime, kompanije koje su osvojile najviše bodova u HRIO-u ujedno su i kompanije s najvećim prihodom po zaposlenom, dok taj prihod značajno pada kako pada uspjeh na ljestvici indeksa. To pokazuje da su uspješne kompanije i održive, odnosno da održivost možda ide ruku pod ruku s poslovnim uspjehom, kazala je Matešić.

Na konferenciji je istaknuto i kako su kompanije sve više svjesne da izravan utjecaj na profit ima i njihova usmjerenost na održivost, a podaci su, uz ostalo, pokazali i to da što je više žena u menadžmentu, veći je uspjeh ili angažman u sektoru održivosti.

Kako je rečeno, osnovna funkcija HRIO-va upitnika nije nagrađivanje nego edukacija. Sudjelovanjem u HRIO-u poduzeća imaju mogućnost dobiti objektivnu procjenu održivosti vlastitih poslovnih praksi.

 

Hina/P.hr