U Žminju se održava 6. Istarski festival pašte

7. srpnja 2019.

Istarski festival pašte

Svečano je otvoren 6. Istarski festival pašte Zad kaštela u Žminju.  Jelovnik za ovogodišnji Festival ima u fokusu tradicionalne, stare recepte, onakve kakve su spravljale naše none i pranone.

Tijekom ovog vikenda mogu se kušati pašta-fažo te fuži i kapuz, što je još jedna posebnost našega kraja; pašta i povrće u jednom tanjuru. Za cijenu jednog menija može se dobiti 'pjat' s čak tri vrste pašte od kojih jedna može biti i slatka. U subotu je na meniju bio žgvacet od boškarina, kuhani kiseli kupus s boškarinom i ravioli sa sirom, danas će biti šalša sa polusuhim mrsom, fuži s tartufima i ponovno ravioli sa sirom koji mogu biti slatki ili slani. Osim toga može se birati i između makaruna sa škorupom, divljom rokuljom i pršutom, te maslacem s kušom (kaduljom) i pršutom, te već spomenuti pašta-fažo.

Svi posjetitelji željni stjecanja novog znanja, ali i očuvanja tradicije imaju priliku naučiti pripremati tipičnu istarsku tjesteninu zahvaljujući radionicama koje će se održavati od 18 do 22 i 30 sati. Osim odraslih i djeca će moći okušati svoje vještine u izradi pašte dok se roditelji bezbrižno opuštaju u debeloj hladovini stoljetnih stabala. U Čakavskoj kući održat će se predavanja, u subotu je predavanja održala Darinka Družetić na temu Pašta od pira, dok danas posjetitelji mogu uživati u predstavi “Ljudi koji su gradili Žminj” dramskog kampa OŠ Vladimira Gortana iz Žminja.

Čarobnoj atmosferi Istarskog festivala pašte, osim posebnog ambijenta osvijetljenog feralima, lampionima i svijećama, pridonijet će i glazba. Jučer su nastupili  Irena i Mauro Giorgi Acoustic, dok je nedjelja rezervirana za Duo Bluenote. Izvodit će jazz, pop, rock i latino klasike; kao i svake godine bit će to savršena kulisa za uživanje u pjatu odlične pašte.

 Istarski festival pašte

Hina/I.B.