Otvaraju se kafići, ugostitelji bez velikih očekivanja

1. rujna 2021.

Foto:Shutterstock

Gosti od danas ponovno mogu u kafiće, a ne samo na njihove terase, i to nakon devet mjeseci zatvorenosti, što veseli ugostitelje koji ipak ne očekuju veliki promet s obzirom na to da se još živi pod epidemiološkim mjerama, ali dijelom i zbog promijenjenih navika gostiju.

Krajem studenoga prošle godine odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite zbog pandemije je zabranjen rad kafićima osim ako imaju terase, a sada je novom odlukom taj rad ponovno dopušten, uz mjere koje vrijede i za druge ugostiteljske objekte, odnosno restorane i druge koji uslužuju hranu.

Među tim je mjerama: rad do ponoći, održavanje tjelesne udaljenosti s razmakom između stolova, gosti moraju sjediti dok konzumiraju piće i hranu, pa i za šankom, a maske na licu i dalje su potrebne dok se ne sjedne za stol i kad se ide u toalet, kao i dezinficijensi na ulazu i po objektu s ispisanim uputama za korištenje i sl.

Kafići se moraju često provjetravati, a prema preporukama epidemiologa, prozori i vrata bi trebali biti otvoreni, za stolovima ne bi trebale sjediti osobe iz različitih kućanstava, na ulazu treba biti istaknuto koliko gostiju smije biti unutra, što ovisi o površini prostora itd.

Većina otvara, ali neki neće jer nema radnika

"Ugostitelji iz caffe-barova jedva su dočekali da mogu opet raditi unutra, ali nisu u nekoj euforiji kako se možda misli jer je iza njih dugo razdoblje od devet mjeseci zatvorenosti unutarnjeg dijela kafića i ukupno 18 mjeseci otežanog poslovanja u pandemiji. Mnoge je to iscrpilo fizički, financijski i psihički, a ima i kafića koji i neće moći raditi unutra jer nemaju radnika, ali i onih koji nemaju terase pa će njima ipak biti malo lakše nakon što devet mjeseci uopće nisu radili", kaže predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja Zagreba Žaklina Troskot.

Pritom napominje da sigurno neće raditi oko 1.100 zatvorenih ugostiteljskih objekata s 10.000 radnih mjesta, koliko ih je izgubljeno od početka pandemije, a i oni koji rade, zbog epidemioloških se mjera suočavaju s ograničenim kapacitetom i visokim troškovima, uz od otprije visoka porezna davanja.

"Problema je jako mnogo i ne možemo govoriti o oporavku ugostiteljstva i turizma na temelju dvaju jakih ljetnih mjeseca, pa ni na Jadranu - jer pitanje je koliko će oni raditi kada turisti odu. Na kontinentu - u Slavoniji, Lici i drugdje - situacija je gora, ni u Zagrebu nije bolje i, zapravo, treba znati da ugostitelji, uz poraste cijena u nabavi gotovo svega, i s onim što zarade preživljavaju pokrivajući osnovne troškove. Teško će uz ovakve politike vraćati kredite koje su morali uzeti, pragovi za potpore jednostavno su previsoki i nerealni i država bi se hitno morala početi baviti našim sektorom koji je devastiran i trebaju mu dugoročne politike", upozorava Troskot.

Promjene navika građana kao gostiju - ima li straha?

I ona i predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre (UUKI) Vedran Jakominić ističu da ugostitelji u kafićima s ponovnim otvaranjem unutrašnjosti objekata ne očekuju odmah veći promet i prihod, a jedan od razloga su i promjene navika građana.

"Treba vidjeti koliko su se promijenile navike građana i hoće li se bojati ući nakon što devet mjeseci to nisu mogli", kaže Jakominić, dok Troskot ističe da su se "navike promijenile, gosti su odlazili u kafiće s terasama i s više prostora ili sl., pa će kafići kojima je unutrašnjost bila jedini prostor za rad (bez terasa) morati ponovno privući goste, za što će trebati i vremena i sredstava".

Jakominić pozdravlja odluku o otvaranju kafića, ali smatra da ih nije ni trebalo zatvarati, uz poruku da će sada "unutarnji prostor od 1. rujna otvoriti svi oni koji su preživjeli jer su prihodi ugostitelja u 18 mjeseci pandemije očajni te bi zato bilo dobro da se nastave potpore i da se zaštite one koji rade".

"Bilo je krajnje vrijeme"

Komentirajući otvaranje unutrašnjosti kafića od 1. rujna, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba Franz Letica ističe da je za to "bilo krajnje vrijeme", ali i da će trebati mnogo vremena da se ugostitelji oporave i "čvrsto stanu na noge".

"Nadamo se da će sve biti u redu i da nas neće ponovno zatvarati jer to mnogi ne bi poslovno preživjeli, a s obzirom na to da mnogi jedva preživljavaju, treba nastaviti s mjerama potpore za caffe-barove, ali i noćne klubove i diskoteke koji još ne mogu raditi", kaže Letica.

Hina/P.hr