Proglašene najuspješnije tvrtke iz Zagreba i Zagrebačke županije

14. listopada 2021.

Dodijeljene su plakete Zlatna kuna HGK za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju

Grad Zagreb i Zagrebačka županija već su više godina gospodarski predvodnici po prihodu, broju zaposlenih i neto plaćama. Unatoč izazovima s kojima su se tvrtke s ovog područja suočile tijekom protekle godine, pokazale su iznimne rezultate, uz primjenu novih tehnologija i investicija, povećanje izvoza, inovativnost i kreiranje novih radnih mjesta. Najbolje od njih nagrađene su plaketom Zlatna kuna na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK Komore Zagreb.

Za Grad Zagreb u kategoriji velikih trgovačkih društava plaketa je otišla u ruke tvrtke Končar Distributivni i specijalni transformatori, čiji su transformatori u posljednjih 70 godina isporučeni u više od 110 zemalja svijeta.

"Iznimni rezultat u ovakvoj godini posljedica je motiviranih djelatnika, stručnjaka koji su svojim doprinosom omogućili još jednu uspješnu godinu u nizu. Također, sve te utakmice u inozemstvu čine nas istreniranima i spremnima na izazove", rekao je predsjednik Uprave Končar Distributivni i specijalni transformatori Vanja Burul.

Vodeći studio za razvoj mobilnih igara sa sjedištem u Zagrebu Nanobit nagrađen je plaketom Zlatna kuna u kategoriji srednjega trgovačkog društva. U izazovnoj 2020. godini povezuje ih se s jednim od najznačajnijih gospodarskih pothvata. Tvrtka koju su 2008. osnovala dvojica poduzetnika prodana je za milijardu kuna švedskoj Stillfront Grupi, od kada su povećali broj zaposlenih i prihode.

Snaga tvrtki dobitnika unatoč pandemiji

Laureat u kategoriji malih trgovačkih društava za Grad Zagreb također dolazi iz industrije videoigara. Gamepires studio za razvoj igara najpoznatiji je po uspjehu igre za preživljavanje SCUM, koja je u prva 24 sata od objavljivanja dosegnula 250.000 prodanih proizvoda, a više od milijun u tri tjedna.

Na razini Zagrebačke županije za 2020. godinu u kategoriji velikoga trgovačkog društva plaketa Zlatna kuna uručena je tvrtki Klimaoprema iz Samobora. Iz maloga proizvodnog pogona s 12 djelatnika osnovanog 1975. narasla je na 490 djelatnika i sedam podružnica izvan Hrvatske.

Tvrtka koja je dvije godine uzastopce uvrštena na Deloitteovu listu Technology Fast 50 srednje Europe, Axilis iz Bregane, nagrađena je plaketom u kategoriji najboljega srednjeg trgovačkog društva za Zagrebačku županiju. Specijalizirani su za razvoj web i mobilnih softverskih rješenja, a glavni fokus im je razvoj platforme za sportsko klađenje i igre na sreću.

Nastala na dugogodišnjoj obiteljskoj tradiciji obrade metale, tvrtka Filipmetal & Partner iz Velike Gorice najbolja je tvrtka u 2020. u Zagrebačkoj županiji u kategoriji maloga trgovačkog društva. Poslovanje je razvila proizvodnjom i montažom dijelova za automatizirana visokoregalna skladišta, a putem svog predstavništva u Njemačkoj sklopila je prve značajnije poslovne angažmane na inozemnim tržištima.

Snagu tvrtki dobitnika unatoč pandemiji potvrdili su i predstavnici Grada Zagreba, Zagrebačke županije i HGK Komore Zagreb. Zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet istaknuo je da su se potres i pandemija silovito odrazili na gospodarstvo i kroz rast cijena energenata i materijala. No, siguran je u daljnji rast i razvoj.

"Unatoč pandemiji, naši gospodarstvenici pokazali su se žilavijima nego što je to itko mislio. Zagrebačka županija snažno je stala uz svoje gospodarstvo bespovratnim sredstvima. To će imati i u sljedećemu mandatnom razdoblju", rekao je zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec.

Najuspješnijim trgovačkim društvima za 2020. u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji čestitao je i predsjednik HGK Komore Zagreb Vitomir Klasić istaknuvši da su pred tvrtke stavljeni izazovi koje prije godinu dana nismo mogli ni zamisliti.

"Trebalo se preko noći prilagoditi novim uvjetima i ostati na nogama, proizvoditi i plasirati te pobrinuti se za sigurnost radnika. Za to su trebale vrhunske sposobnosti upravljanja poslovnim procesima i usmjeravanja razvoja, stoga su današnje nagrade tim vrjednije", rekao je Klasić.

 

P.hr/I.G./F.M.