Osvojite besplatnu sunčanu elektranu za svoj dom

22. travnja 2021.

Foto: ZEZ

Zelena energetska zadruga (ZEZ), organizacija za promociju obnovljivih izvora energije i Raiffeisenbank Hrvatska otvorili su nagradni natječaj u kojem sudionici imaju priliku osvojiti besplatnu sunčanu elektranu snage do tri kilovata za opskrbu svoga doma električnom energijom iz Sunca. Nagradni natječaj s naslovom 2030. je pokrenut je povodom Međunarodnog dana planeta Zemlje, a cilj mu je potaknuti građane na promišljanje o vlastitim energetskim navikama i njihovu utjecaju na ugljične emisije.

Upravo je veća uporaba potencijala solarne energije u fokusu nacionalnih i europskih ciljeva smanjenja ugljičnih emisija do 2030. Kao dio Europskoga zelenog plana EU je za 2030. postavio cilj smanjenja ugljičnih emisija za 55 posto, a jedan od ključnih dijelova ostvarenja te ambicije jest intenziviranje korištenja obnovljivim izvorima energije i poticanje veće energetske učinkovitosti.

"Za ostvarenje ciljeva smanjenja ugljičnih emisija do 2030. djelovati moramo danas, a građani imaju potencijal u tome biti predvodnici - od uvođenja navika poput uporabe LED žarulja i ugradnje vlastite sunčane elektrane do zajedničkog djelovanja u sklopu energetskih zadruga i zagovaranja poticajnijega zakonodavnog okvira za korištenje obnovljivim izvorima energije. Ovim natječajem želimo to osvijestiti i motivirati ih da maksimalno iskoristimo trenutak koji imamo", objasnila je Melani Furlan iz Zelene energetske zadruge.

Natječajem će se dodijeliti 22 nagrade koje će pobjednicima omogućiti jedan od najboljih načina poboljšanja vlastitih energetskih navika - ugradnju vlastite sunčane elektrane. Pet najboljih prijava osvojit će potpunu realizaciju sunčane elektrane snage do tri kW, a preostalih 17 osvojit će glavni elektrotehnički projekt za sunčanu elektranu snage do 10 kW, čime će uštedjeti do 5.000 kuna na njenoj realizaciji.

Ovaj natječaj dio je projekta Na sunčanoj strani, kojim Zelena energetska zadruga građanima pruža podršku na svakom koraku do ugradnje vlastite sunčane elektrane, a koji je pokrenula uz podršku Raiffeisenbanka u Hrvatskoj.

"Kada je u pitanju solarna energija, ona zadovoljava tek oko dva posto potrošnje hrvatskih kućanstava, a kada uzmemo u obzir količinu sunčanih sati koja nam je na raspolaganju, znamo da možemo biti mnogo bolji i solarniji. Ovim natječajem želimo motivirati građane da se okrenu održivim izvorima energije i pružiti im priliku za ugradnju vlastite sunčane elektrane", izjavila je Sara Foršek, voditeljica održivosti Raiffeisenbanka Hrvatska.

Za sudjelovanje u natječaju potrebno je putem web-stranice www.natjecaj.nasuncanojstrani.hr do 14. svibnja poslati osobne podatke i autorsku fotografiju koja prikazuje vaše dobre energetske navike - od štednje na grijanju u zimskim mjesecima, vožnje biciklom umjesto autom na posao do sudjelovanja u inicijativama koje potiču obnovljive izvore energije. Što je zanimljivija i autentičnija vaša prijava - veća je šansa za osvajanje nagrade, poručuju organizatori natječaja.

 

P.hr