Osječka IT tvrtka Mono u strateškom partnerstvu s njemačkom kompanijom Possehl

5. lipnja 2023.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Osječka IT tvrtka Mono ušla je u strateško partnerstvo s njemačkom tehnološko-industrijskom kompanijom Possehl, čija je digitalna jednica Possehl digital postala manjinski suvlasnik Mona, objavila je Uprava te osječke tvrtke.

Direktor tvrtke Denis Sušac rekao je na konferenciji za novinare kako na tom projektu rade posljednjih godinu i pol dana, a cilj je bio stupiti u strateško partnerstvo koje im može otvoriti nova tržišta na koja, kao relativno mala tvrtka, nisu mogli doći, dok je kompanija Possehl prisutna na svim kontinentima.

S obzirom na to da strateški partner postaje suvlasnik s 25 posto udjela u tvrtki Mono, Sušac ističe kako su "tražili partnerstvo s jakim vanjskim igračem, gdje Mono zadržava svoj identitet i način rada" i ništa se neće mijenjati u smislu upravljanja i rada, ali će se ući u nove projekte.

Njemačka tvrtka Possehl iz Luebecka globalno je aktivna tehnološka grupa u čijem je sastavu oko 200 tvrtki u 30 zemalja svijeta, ima više od 13.000 zaposlenih, a godišnje ostvaruje prihod veći od pet milijardi eura.

Riječ je o iznimno velikom sustavu, koji se primarno bavi klasičnim industrijama koje imaje potrebu za digitalnom transformacijom, kazao je Sušac.

Napominje kako tvrtka Possehl u svom vlasništvu, uz ostalo, ima tvornice za proizvodnju strojeva za čišćenje, automobilskih guma i strojeva za preradu ulja, ali i tvrtke za preradu dragocjenih metala.

Sušac je istaknuo kako je Mono do sada uglavnom radio high-tech projekte, a uz to projekte iz područja medicine, farmacije, bankarstva i osiguranja. Sada pak ulazi i na nova područja.

Naveo je da je u Hrvatskoj Grupa Possehl prisutna otprije jer su 100-postotni vlasnici tvrtke Harburg-Freudenberger iz Belišća, koja je lider u proizvodnji strojeva za plastiku i gumu.

Mono trenutno ima 160 zaposlenih, a u Upravi kažu kako ovim strateškim partnerstvom računaju i na dodatna zapošljavanja.

Prošlogodišnji prihod tvrtke Mono iznosio je oko 60 milijuna kuna, a dobit oko 25 milijuna kuna, napominju u Upravi.

Hina/P.hr