Osijek: Poslodavci u turizmu predstavljaju radna mjesta

25. siječnja 2023.

Foto: Pixabay

Tradicionalni Dani poslova u turizmu otvoreni su u Osijeku, a na njima oko 60 poslodavaca predstavlja slobodna radna mjesta, dok radnici važući ponude traže informacije o mogućnostima i uvjetima zapošljavanja.

Osijek je prva ovogodišnja postaja Dana poslova u turizmu, a slijede Bjelovar 27. siječnja i Zagreb 1. veljače. Organizatori su Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Prilika je to da turistički poslodavci predstave otvorena radna mjesta i povežu se s radnicima, koji se pak mogu izravno informirati o mogućnostima za zapošljavanje i razvoju karijere u turizmu.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić u Osijeku je na otvorenju skupa rekao da se Hrvatska ozbiljno priprema za ovogodišnju turističku sezonu, za koju se očekuje da će oboriti rekorde.

Piletić očekuje da će ulazak Hrvatske u eurozonu i schengenski prostor potaknuti turistički promet, s obzirom da se 60 posto noćenja ostvaruje iz europodručja, a dvije trećine turista dolazi iz schengenskog prostora.

Podsjeća kako je od Nove godine na snazi novi Zakon o radu koji omogućuje sklapanje ugovora na neodređeno vrijeme za stalne sezonce. To je novost i podrška turističkom sektoru, kako bi oni koji rade u turizmu dobili sigurnije radno mjesto te mogli planirati i imati dugotrajniji i kvalitetniji oblik zapošljavanja, rekao je Piletić

Dodao je kako smo u kolovozu prošle godine na vrhuncu turističke sezone, u Hrvatskoj došli do rekordnog broja milijun i 645 tisuća zaposlenih, ali i do rekordno niskog broja od 103 tisuće nezaposlenih, te da se slični trendovi očekuju i na vrhuncu ovogodišnje sezone.

U budućnosti, rekao je, trebamo promišljati kako kvalitetnim i obrazovanim kadrovima koji su godinama u turizmu, dugoročno naći posao u Slavoniji, jer se u njoj može razvijati turizam koji nije sezonski nego cjelogodišnji.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar rekao je kako se u Osijeku okupilo oko 60 poslodavaca, te da ovakvi skupovi nisu namijenjeni samo nezaposlenim osobama, nego i učenicima viših razreda srednjih škola te studentima.

Sve to radimo radi aktiviranja što većeg broja domaćih radnika i njihovog povezivanja s poslodavcima iz turizma, kako bi na vrijeme mogli osigurati radnike za pripremu turističke sezone, dodao je Lončar.

Istaknuo je bitnu ulogu zavoda u izdavanju radnih dozvola i dolaska stranih radnika, pri čemu u čim kraćem roku nastoji odgovoriti na potrebe poslodavaca.

Prošle je godine izdano je oko 125 tisuća radnih dozvola, koje se najviše odnose na graditeljstvo i turizam, a sličan broj očekuje se i ove godine, rekao je Lončar.

 

Hina/P.hr