Prvi su prestali raditi, a posljednji će opet početi

25. ožujka 2020.

Krešimir Sočković

Iako je zabrana javnih okupljanja kao prva uvedena mjera za sprječavanje širenja virusa u potpunosti razumljiva, za struku koja se bavi isključivo organizacijom i realizacijom događanja predstavlja i potpunu zabranu rada, kažu u Udruženju organizatora i realizatora događanja.

Ova novoosnovana udruga okuplja više od 50 tvrtki koje se bave iznajmljivanjem opreme za realizaciju događanja ili su to agencije za organizaciju događanja. U toj je branši više od 280 tvrtki s oko 2700 zaposlenih.

Svi zaposleni u ovoj braniši od države očekuju pomoć, i to po finskom ili slovenskom modelu.

"Tražimo sufinanciranje minimalno 60 posto osobnog dohotka svih zaposlenika osim vlasnika i članova uprave te oslobođenje od plaćanja komunalne naknade, koja je nama astronomski trošak jer se za skladišta koja su nam potrebna za svu opremu naplaćuje po kubikaži, a ne po kvadraturi", rekao je Darko Tuček iz Udruženja.

Kako kažu organizatori događanja, nije im želja da ignoriraju težinu posljedica s kojima se suočavaju i druge gospodarske grane, no oni su jedan od rijetkih sektora kojima je poslovanje preko noći u potpunosti prekinuto. Dodaju kako su naučeni na 'sukanje' rukava i uzimanje stvari u svoje ruke, a svjesni su i kako sadašnje stanje nije posljedica lošeg poslovanja, već je rezultat više sile. Zato apeliraju da ih se ne previdi.